Tech & Gadgets

Opslagruimte van je iPhone vol? Met deze tips voorkom je dat!

0

Je telefoon staat bomvol met grote apps die veel geheugen in beslag nemen. Bovendien download je zonder dat je het in de gaten hebt continu bestanden op je telefoon. Zoals foto’s, filmpjes en audioclips. Of de menukaart van dat ene restaurant waar je misschien wilt gaan eten. Voor je het weet staat de opslagruimte van je iPhone bomvol en kun je helemaal niets meer. Met deze tips voorkom je dat.

Maak een strenge selectie van apps

Apps en games nemen van alles dat je op je telefoon hebt staan de meeste ruimte in beslag. Om te voorkomen dat je geheugen vol raakt met apps die je helemaal niet gebruikt of spellen die je helemaal niet meer speelt, is het goed om een strenge selectie te maken. Ga eens bij jezelf na of je én de NS-app nodig hebt én de 9292-app. Of volstaat één van die twee? Verwijder dan degene die het grootste is. Dat scheelt zo al de helft van je opslagruimte. De grootte van je apps achterhaal je gemakkelijk via je iPhone-opslag (in de instellingen achter ‘Algemeen’).

Ongebruikte apps verwijderen

Geen zin of tijd om alle apps handmatig af te gaan? Dat hoeft misschien ook niet. Want alle telefoons met iOS 11 of nog nieuwere systemen – zoals de iPhone XS van KPN bijvoorbeeld – kunnen automatisch apps verwijderen die nooit worden gebruikt. Dat doe je door naar de instellingen te gaan, op ‘Algemeen’ te klikken, vervolgens ‘iPhone-opslag’ te kiezen en bij ‘Aanbevelingen’ voor ‘Ruim apps op’ te gaan. Deze functie activeer je door op ‘Schakel In’ te klikken. Zo gepiept! Of ga er toch even handmatig doorheen wanneer je echt geen enkele GB kan missen. Klaar met Instagram? Weg ermee!

Maak gebruik van de cloud

Zorg dat je gebruik maakt van een clouddienst om je bestanden, muziek, contactpersonen en agenda veilig te bewaren . Apple stelt aan alle iPhone- en iPadeigenaren 5 gigabyte opslaggeheugen beschikbaar. Maar dat is op zich nog vrij snel vol. Daarom doe je er goed aan om meer opslaggeheugen te kopen voor een relatief laag bedrag. Het is niet alleen handig om te voorkomen dat de opslag van je telefoon zelf vol raakt, maar ook om al je gegevens, foto’s en video’s veilig te stellen. Mocht je je iPhone dan ooit verliezen, heb je in ieder geval al je contacten en waardevolle herinneringen nog online.

Verwijder overbodige bestanden

Behalve applicaties en games, nemen ook video’s, liedjes en audioclips enorm veel ruimte in beslag. Kijk dus net als bij je apps regelmatig of je hier een selectie in kunt maken. Soms maak je wel vijf keer een foto van hetzelfde moment, staan er nog liedjes op je iPhone die je al maanden niet meer beluisterd en heb je een hoop video’s in je galerij staan die je niet eens leuk vindt. Haal deze allemaal van je toestel af. Bij video’s en muziek doe je dat via iTunes. Een extra stap, maar als je het niet definitief kwijt wilt geeft het je ook meteen de kans om een back-up te maken.

Tot slot scheelt het een hoop als je regelmatig de caches van apps schoonmaakt; dit zijn kleine bestandjes waarin tijdelijke informatie wordt verzameld die je niet écht nodig hebt. Caches legen doe je per door naar je iPhone-opslag te gaan, zoals eerder uitgelegd. Je kiest de app waarvan je denkt dat die veel informatie opslaat, zoals Safari bijvoorbeeld, klikt op ‘Wijzig’ en vervolgens op ‘Ruim op’ om de cache te legen. Lukt dat niet? Dan helpt het soms om een app te verwijderen en opnieuw te installeren.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met KPN. 

Op vakantie naar Kaapverdië: dit zijn de leukste plekken om te zien of te doen!

Previous article

Zijn er ook vrouwelijke bitcoin miljonairs?

Next article

You may also like