Tech & Gadgets

Wat weet je eigenlijk over vitamines? 5 Weetjes

0

Wat weet je over vitamines?

Vitamines zijn onmisbaar voor het lichaam want ze helpen je om gezond te blijven. Vitamines werden ontdekt begin 1900. Ze kwamen erachter dat voedsel bepaalde stoffen bevat die essentieel zijn voor het behoud van leven. Het woord vitamine is dan ook een combinatie van het Latijnse woord vita (leven) en het wordt anmine (stikstof-bevattende verbinding). Er zijn in totaal dertien verschillende vitamines die allemaal een andere functie hebben.

Dertien verschillende soorten

Er zijn dus dertien verschillende soorten vitamines. Je kunt ze verdelen in de categorieën vitamine die oplosbaar in water zijn en  vitamine die oplosbaar zijn in vet. De vitamines oplosbaar in vet zijn vitamine A,D,E, en K. Deze vitamines worden opgeslagen in het lichaam. De vitamines die in water oplosbaar zijn  vitamine C en  B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, en B12.  Deze vitamines moet je dagelijks aanvullen omdat je lichaam kan deze stoffen niet kan vasthouden. Wat is de werking van deze vitamines en waarom heb je ze nodig?

Vet oplosbare vitamines

De vet oplosbare vitamines komen vooral voor in voedingsvetten en producten zoals vis, noten vlees en melk en melkproducten. Vitamine A is van belang voor een goed werkend  immuunsysteem en voorkomt nachtblindheid. Net zoals vitamine E is vitamine A goed voor huid, haar en tandvlees. Vitamine E heeft daarnaast ook nog als werking dat het de spieren, rode bloedcellen en het hart gezond houdt. Het is belangrijk om deze vitamine extra te slikken als je een vergrote kans op hart- en vaatziekte hebt.. Daarnaast heb je ook vitamine K nodig, welke zorgt voor bloedstolling. Vitamine D is de enige vitamine die je naast gezonde voeding ook uit zonlicht kan halen.  Bijna tweederdedeel van de benodigde dagelijkse hoeveelheid vitamine D wordt op deze manier aangemaakt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vel mensen in de winter wat extra vitamine D slikken.

Water oplosbare vitamines

Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en vitamine C zijn wateroplosbare vitamines. Deze vitamines haal je uit fruit, groente, brood en volkorenproducten, peulvruchten, noten, melk en melkproducten. Zo speelt B1 een belangrijke rol in de verbranding van koolhydraten, hierdoor krijgt het lichaam energie. Vitamine B3 heeft daarin ook een rol en helpt om energie te halen uit suiker, vet en eiwit. Vitamine B2 en vitamine B6 zijn noodzakelijk voor een goede spijsvertering en zorgen voor een gezonde huid en haren, net als vitamine B8. Vitamine B5 zit in bijna alle voedingsmiddelen en krijg je dus gemakkelijk binnen. Het zorgt ervoor dat eiwitten, vetten en koolhydraten worden afgebroken in je lichaam. Samen met Vitamine C zorgt het voor een goede weerstand van je lichaam. Als laatst heb je vitamine B11 die helpt bij de aanmaak van bloed en DNA-materiaal.

Hoeveel heb je nodig?

Zoals je leest zijn vitamines dus onmisbaar om gezond te blijven en je lichaam gezond te houden. Maar je lichaam maakt de meeste vitamine niet zelf aan. Je krijgt deze vitamines binnen door gezond en gevarieerd te eten. De dagelijks benodigde hoeveelheid hangt vaak af van je persoonlijke situatie. Je leeftijd, geslacht en mate waarin je bepaalde ziektes kunt oplopen zijn van invloed hierop. Een tekort aan een vitamine kan leiden tot gezondheidsklachten zoals  vermoeidheid, bloedarmoede, verminderde weerstand , verminderen eetlust of andere klachten. Zorg er dus voor dat je gezond eet of slik zo nu en dan wat voedingssupplementen om je lichaam gezond te houden. ​

 

Hoe zorg je ervoor dat het hout van je tuinmeubels goed blijft buiten?

Previous article

Is kalk in water ongezond? 5 reden om je waterleidingen te ontkalken

Next article

You may also like