Tech & Gadgets

Zo beveilig je in 2019 je slimme apparaten

0

Er komen steeds meer slimme apparaten ons leven vergemakkelijken. Je kan van alles in je huis regelen vanaf je smartphone. Dat klinkt heel leuk, maar is het ook veilig?

Internet of Things

Internet of Things of ook wel IoT in het kort. Ineens is het een opkomend ding, maar is het nou precies? De apparaten die je op IoT aansluit zijn in verbinding met elkaar via internet. De apparaten wisselen gegevens met elkaar uit zodat ze kunnen reageren en actie kunnen ondernemen. Bijvoorbeeld de elektronische deurbel. Deze geeft een signaal af naar je smartphone als er iemand voor de deur staat. Via de ingebouwde camera, kan jij zien wie er aanbelt en kan je opendoen of niet.

Thuis-hub

Je kan je slimme apparaten ook beveiligen door ze aan te sluiten op een thuis-hub. Hierbij kan je zelf bepalen welke apparaten je erop aansluit en welke niet. Zo houd je zelf de controle binnen een beveiligde omgeving. Ook kan je personen uitsluiten van toegang tot de hub. Zo weet je precies wie er in je beveiligde omgeving zit.

 

Vingerafdrukscanner

Het leek een goede uitvinding te zijn, de vingerafdrukscanner, maar al snel bleek dat de scanners een grote foutmarge toelieten. Vingerafdrukken zijn redelijk makkelijk te reproduceren en alle scanners trappen erin. Gelukkig zijn we op dat gebied ook al weer een stap verder. De Samsung Galaxy S10 heeft een nieuw soort vingerafdrukscanner. Deze zit in het scherm ingebouwd zodat je hem niet ziet. De sensor maakt gebruik van ultrasoon geluid waarmee hij de vingerafdruk in kaart brengt. Bij het scannen wordt er gebruik gemaakt van geluid in plaats van licht waardoor het scannen van de vingerafdruk veiliger wordt.

Updates

We zijn als consument gewend dat de fabrikant steeds met updates van het besturings- of beveiligingssysteem komt. Bij slimme apparaten gebeurt dat niet. Dat komt doordat deze business redelijk nieuw is en IT-bedrijven vaak software uitgeven zonder dat er beveiligingsupdates gedaan kunnen worden. Het is dan ook belangrijk om slimme apparaten alleen te kopen van gerenommeerde merken. Die bestaan vaak al langer en komen vaker met een update.

Is IoT veilig?

Het zijn leuke nieuwe snufjes, maar is het ook veilig? Bij deze nieuwe technologische ontwikkelingen hoort ook een heleboel data. Data die vanzelfsprekend ook gehackt kan worden. Bijvoorbeeld je thuisverlichting, een smart lock op je voordeur of de genoemde slimme deurbel. Het lijkt onschuldig, maar hackers kunnen mensen chanteren door hun eigen voordeur voor ze dicht te houden tegen betaling. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om jezelf te weren tegen hackers.

Met deze online videotoepassingen kun je rijk worden

Previous article

De 5 meest voorkomende irritaties in WhatsAppgroepen

Next article

You may also like