Tech & Gadgets

Zakelijk of private leasen

0
close up of woman closing the car from a distance

Een auto leasen. Vaak wordt er bij lease meteen gedacht aan een (dure) auto van de zaak. Het is zakelijk dan ook een veelgebruikte constructie. Wanneer je een auto leaset betaal je iedere maand een vast bedrag, en onderhoud, reparaties en verzekeringen worden geregeld. Toch kun je ook voordeel halen uit het leasen van een auto voor privégebruik, ofwel private lease. Zeker wanneer je besluit geen nieuwe, maar een occasion te leasen. Wat zijn de verschillen?

Tot 500 kilometer privé

Heb je een baan waarbij je onder werktijd geregeld de auto nodig hebt? Grote kans dat het bedrijf waar je werkt leasecontracten aanbiedt. De auto is dan logischerwijs niet bedoeld voor privégebruik, maar toch mag je per jaar wel 500 kilometer privé rijden met je zakelijke auto. Dit dien je dan ook bij te houden in een kilometerregistratie. Kom je hierboven uit, wordt de leaseauto door de belastingdienst gezien als inkomen, en moet je hiervoor betalen.

Zonder tussenkomst van bedrijf

Private leasen is een geheel andere constructie. Hierbij sluit je namelijk zelf een leasecontract af, die je zelf iedere maand betaalt. Er zit dan geen bedrijf tussen, behalve het leasebedrijf. De leaseauto komt op je eigen naam te staan en wordt dan ook gezien als je eigen auto, waardoor de auto ook niet als inkomen gezien wordt zoals bij de zakelijke auto het geval is. 

Tankpas

Een ander verschil tussen private en zakelijk leasen is het gebruik van een tankpas voor brandstofkosten. Waar je als je zakelijk rijdt vaak ook de brandstofkosten vergoed krijgt, is dit bij private lease voor je eigen rekening. Beide leasecontracten zijn wel inclusief verzekering, reparaties en onderhoud. Deze kosten zitten al in het bedrag dat je maandelijks betaalt, waardoor je niet onverwachts voor hoge kosten komt te staan wanneer er bijvoorbeeld een duur onderdeel moet worden vervangen.

Occasion leasen

Binnen het private leasen kun je dan ook nog een onderscheid maken tussen het leasen van een nieuwe auto, of van een occasion. Wanneer je een occasion leaset, is dit een goed onderhouden auto, maar met een lager maandbedrag dan bij een leasecontract van een nieuwe auto. Van bijna alle merken kun je, naast het leasen van een nieuwe auto, ook een occasion leasen. Denk bijvoorbeeld eens aan een Opel lease occasion of peugeot private lease occasions. Een bijkomend voordeel van het leasen van een occasion, is de kortere looptijd van een leasecontract.

Dé leukste strandjurkjes trends van 2023

Previous article

Hybride auto versus Toyota Aygo occasion: welke is de beste keuze voor jou?

Next article

You may also like