Tech & GadgetsTips

Kramp in hand en vingers: oorzaak en wat er tegen te doen?

0
Kramp in hand

Kramp krijgen in je hand of vingers kan erg vervelend zijn, maar het komt best vaak voor. Wat is nou de oorzaak van die kramp en kan je er ook wat tegen doen?

Handkramp

Krampen in de hand zijn meestal van korte duur, maar ze kunnen wel erg pijnlijk zijn. Soms geven deze krampen ook een tintelend of branderig gevoel. Dit heet ook wel paresthesie, een stoornis of gevoelswaarneming. Zoiets komt vaak voor bij diabetespatiënten en andere mensen die schade hebben geleden aan de perifere zenuwen. Uitdroging is ook een veel voorkomende oorzaak van kramp als gevolg van lage hoeveelheden calcium, magnesium en vocht in het lichaam. Ook oververhitting of hitte-uitputting kan leiden tot uitdroging en kramp in de spieren.

Acuut

Sommige van deze handkrampen kunnen acuut optreden. Dat gebeurt vaak bij spiervermoeidheid of letsel. De krampen kunnen naar mate de tijd vordert chronisch worden als gevolg van aandoeningen zoals nierziekten. Ook kunnen de krampen in hand en vingers de gevolgen zijn van medische aandoeningen die van invloed zijn op je hele lichaam, zoals bijvoorbeeld diabetes, schildklieraandoeningen of dystonie (een stoornis in de spierspanning).

Andere symptomen

Handkramp kan ook gepaard gaan met andere symptomen dan alleen de kramp. Afhankelijk van de oorzaak en de aanwezigheid van eventuele onderliggende aandoeningen. Sommige aandoeningen die pijn veroorzaken in de hand zoals perifeer, vaatlijden of spiervermoeidheid kunnen ook weer nieuwe symptomen veroorzaken in andere lichaamsdelen. Die symptomen zijn bijvoorbeeld een brandend of tintelend gevoel, moeite om de pols of vingers te bewegen, gewichtspijn, stijfheid en zwelling in de hand.

Wat moet je doen bij kramp in hand en vingers?

Kramp eigenlijk een plotselinge samentrekking van de spier. Een spier is meestal niet helemaal actief. Een deel staat in ruststand als het andere deel actief is. Dit proces wisselt gedurende de dag vaak af en zo kunnen spieren langer presteren. Op sommige momenten trekt de gehele echter even samen. Dat samentrekken is de kramp, waarbij de spier zichzelf voor een kort moment intrekt. Meestal gaat het na een kort moment vanzelf weer over of als je je spier even kan oprekken. Dit soort spierverkrampingen komen ook vaker voor bij mensen met Fibromyalgie.

Als je van tijd tot tijd eens last hebt van kramp wordt dat als normaal gezien en is er niks aan de hand. Mocht het echter vaker voorkomen dan normaal en misschien zelfs echt pijn geeft, is het raadzaam om contact te zoeken met je huisarts. Het kan te maken hebben met ouder worden. Ouderen verliezen langzaamaan spiermassa. Andere spieren kunnen daardoor overbelast raken en vaker een krampgevoel geven.

Kramp in de hand is eigenlijk een plotselinge samentrekking van de spier

Verschillende oorzaken

Kramp kan in het hele lichaam voorkomen en er zijn dan ook verschillende oorzaken waardoor kramp kan ontstaan. De voornaamste zijn diabetes en carpaal tunnel syndroom. Maar er bestaan ook andere oorzaken die misschien minder voor de hand liggen.

Elektrolytenstoornis

Elektrolyten zijn stoffen in het lichaam die nodig zijn om normale lichaamsfuncties te onderhouden. Ze zijn onder andere verantwoordelijk voor zenuw- en spieractiviteit, de hydratatie, de bloed-pH, het weefstelsel en de bloeddruk. Een belangrijke speler in je lichaam dus. Wanneer een wijziging in de elektrolytenbalans plaatsvindt, werken de spieren niet meer correct. Daardoor kunnen kleine krampen in de spieren ontstaan.

Calcium, natrium en kalium zijn bijvoorbeeld nodig voor de spieren om zich goed te kunnen bewegen. Magnesium is dan weer nodig voor het behoud van sterke botten en het ontspannen van de spieren. Als er een wijziging in de elektrolytenbalans plaatsvindt, ervaar je een (soms pijnlijke) spierkramp in je hand. Dit kan ook weer verschillende oorzaken hebben. Weinig ingenomen vocht, of tijdens extreme hitte, wanneer je een nierziekte hebt of bij langdurig braken zoals bij een zwangerschap of een eetstoornis.

Slechte bloedcirculatie

Ook als je een slechte bloedsomloop hebt en het lichaam onvoldoende bloed doorgepompt krijgt, kan het zijn dat er krampen ontstaan. Een goede bloedcirculatie zorgt er namelijk voor dat bloed, voedingsstoffen en zuurstof goed te vervoeren zijn door het lichaam. Bij een aantal patiënten doen de symptomen van een slechte bloedsomloop zich voor bij de handen, armen en benen.

Wat kan je er tegen doen?

De samentrekking van spieren oftewel een kramp in hand, kan je niet heel veel aan doen. Meestal gebeurt dat even kort. Je kan in dat geval proberen je hand te strekken en de spier proberen te ontspannen, zodat de kramp afneemt. Andere kleine huishoudmiddeltjes kunnen soms ook helpen. Uitdroging is bijvoorbeeld ook een oorzaak van kramp. Dat kan je proberen te verhelpen door genoeg water te drinken. Andere simpele dingen kunnen ook helpen om kramp te voorkomen.

  • Bepaalde vitaminen en supplementen
  • De spieren masseren
  • Elke activiteit stoppen die handkramp veroorzaakt
  • Spieren uitstrekken
  • Thee drinken, bijvoorbeeld kamille of groene thee
  • Warmte of kou toepassen (een kruik of ijs)

Als je regelmatig last heb van handkramp en je wil dit graag voorkomen, kan je bovenstaande tips goed gebruiken. Daarnaast is het verstandig om bij kleine inspanningen ook goed op te letten. Als je gaat klussen moet je ervoor zorgen dat je het juiste gereedschap vasthoudt en niet te veel kracht uitoefent. Tijdens het sporten kan je het best activiteiten doen zonder te grote impact, zoals fietsen, zwemmen of wandelen. Rek je spieren ook voldoende als je vaker last hebt van handkrampen en vermijd uitdroging. Bij twijfel kan je nog altijd het best de huisarts bellen. Mocht de kramp vaker terugkomen of ervaar je steeds meer pijn bij de krampen, dan doe je er ook goed aan om contact op te nemen met de huisarts.

5 leuke dingen om te sturen aan iemand die ziek is

Previous article

Hoe geef je een nieuwbouwwoning een warmere uitstraling?

Next article

You may also like