Fun & Verstandig

Is groene thee gezond: de feiten op een rij

0

Mensen hebben de gezondheidsvoordelen van groene thee al eeuwen geprezen. In dit artikel leggen we uit waarom groene thee gezond is.
Studies suggereren dat het consumeren van groene thee onder andere een positieve invloed kan hebben op:

 • De gezondheid van de huid
 • Kan helpen bij het afvallen
 • Het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.

Is groene thee gezond: studies

Volgens een rapport van het International Institute of Sustainable Development is thee na water de meest geconsumeerde drank ter wereld. Alle theesoorten, behalve kruidenthee, worden gebrouwen van de gedroogde bladeren van de Camellia sinensis-struik. De mate van oxidatie van de bladeren bepaalt de theesoort.

Groene thee wordt gemaakt van niet-geoxideerde bladeren en is een van de minst bewerkte theesoorten. Om deze reden bevat het de meeste antioxidanten en heilzame polyfenolen.

Gezondheidsvoordelen

Mensen gebruikten groene thee in de traditionele Chinese en Indiase geneeskunde. Om bloedingen onder controle te houden en wonden te genezen. Om de spijsvertering te bevorderen, het hart en de geestelijke gezondheid te verbeteren en de lichaamstemperatuur te reguleren.

Studies suggereren dat groene thee positieve effecten kan hebben op gewichtsverlies, leveraandoeningen, diabetes type 2, de ziekte van Alzheimer etc. Het is echter belangrijk op te merken dat er meer bewijs nodig is. Voordat wetenschappers deze mogelijke gezondheidsvoordelen definitief kunnen bewijzen.

Preventie van kanker

In landen waar de consumptie van groene thee hoog is, zijn sommige kankercijfers meestal lager. Studies hebben echter geen consistent bewijs geleverd dat het drinken van groene thee het algehele risico op kanker vermindert.

Een database-evaluatie uit 2020 van epidemiologische en experimentele onderzoeken leverde inconsistente resultaten op. Evenals beperkt bewijs van het voordeel van de consumptie van groene thee voor het verlagen van het risico op kanker. De onderzoekers beoordeelden 142 voltooide onderzoeken, waaronder 1,1 miljoen deelnemers.

Het aanbrengen van polyfenol-extracten uit groene thee kan echter een rol spelen bij het beschermen van de huid tegen UVB-straling. Een studie uit 2018 toonde de potentiële voordelen aan van theepolyfenolen bij de chemopreventie van door UVB veroorzaakte huidkanker.

Dier- en reageerbuiscelstudies hebben enkele positieve effecten op de volgende soorten kanker gesuggereerd:

 • Borst
 • Blaas
 • Eierstok
 • Colorectaal (darm)
 • Slokdarm
 • Long
 • Prostaat
 • Huid
 • Maag

Gewichtsverlies

Uit onderzoeken bleek dat de catechinen in groene thee een rol kan spelen bij het verhogen van het energiemetabolisme. Dat kan leiden tot gewichtsverlies.

Verdere meta-analyse van door thee polyfenolen geïnduceerde mechanismen suggereren dat catechinen en cafeïne synergistisch effecten op het gewichtsverlies veroorzaken. In plaats van dat ze alleen het resultaat zijn van cafeïne.

Het is echter onwaarschijnlijk dat de invloed van het drinken van groene thee op gewichtsverlies van klinisch belang is. De meeste onderzoeken die kleine veranderingen in het metabolisme hebben aangetoond, gebruikten groene thee-extracten met extreem hoge concentraties catechinen.

Inflammatoire huidaandoeningen

Groene thee heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat groene thee en het belangrijkste bestanddeel ervan, epigallocatechine-3-gallaat (EGCG), aantoonbare ontstekingsremmende effecten hebben.

Een analyse uit 2019 van het gebruik van thee-extract in cosmetica ondersteunde dit. De onderzoekers stelden vast dat oplossingen, waaronder thee-extracten, ontstekingsremmende reacties bevorderden wanneer ze plaatselijk werden aangebracht. Ze ontdekten ook dat de microcirculatie van de huid verbeterde in de getroffen gebieden.

Hart gezondheid

Een studie suggereerde dat de consumptie van groene thee wordt geassocieerd met verminderde sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten.

De studie volgde meer dan 40.000 Japanse deelnemers in de leeftijd van 40-79 gedurende 11 jaar. Hieruit bleek dat de deelnemers die minstens vijf kopjes groene thee per dag dronken, een verminderd risico hadden.

Een meta-analyse uit 2016 van onderzoek naar groene thee en hart- en vaatziekten ondersteunde deze bevindingen. In totaal werden negen onderzoeken met 259.267 personen in de analyse opgenomen. De onderzoekers concludeerden dat de consumptie van groene thee het risico op cardiovasculaire en ischemische gerelateerde ziekten verlaagt.

Afzonderlijke beoordelingen uit 2017 en 2019 ontdekten ook dat de polyfenolen in groene thee de bloeddruk kunnen verlagen. Alsmede ontstekingen kunnen verminderen en de epitheelfunctie kunnen verbeteren. Dat kan helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen bij mensen met overgewicht of obesitas.

Lees ook eens:
Japanse Matcha Thee

Wat interesseert jou in fashion, de kans om je droom waar te maken

Previous article

Wil jij een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?

Next article

You may also like