Nieuws, Besparen & Geldzaken

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: dit wil je erover weten 

0

Veel meiden beginnen graag voor zichzelf! Want als je voor jezelf werkt kun je ook zelf je werktijden bepalen, bepalen voor wie je werkt en wat je doet voor de kort. Voor jezelf werken is superleuk! Maar er zitten ook risico’s aan verbonden. Daarom is het verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Wat deze verzekering precies inhoudt vertellen we jou in deze blog! 

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ken je wellicht ook onder de naam AVB, dat staat voor aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Je vraagt je natuurlijk af wat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering precies betekent. Het houdt in dat jij bent verzekerd wanneer je schade aan anderen of aan spullen van anderen veroorzaakt die door jou of door jouw producten zijn gebeurd. Misschien niet iets waarvan jij direct denkt: dit moet ik hebben. Maar deze verzekering is vooral belangrijk voor bepaalde beroepen of branches. 

Denk bijvoorbeeld aan kleine voorbeelden, zoals wanneer jij aan het werk bent als nagelstyliste en je gooit per ongeluk koffie over een klant haar tas heen. Of je bakt taarten en iemand breekt zijn of haar kies doordat er een hard stuk in mee is gebakken. Allemaal momenten waarvan je hoopt dat ze niet gebeuren. Maar het kan wel degelijk gebeuren! 

Is deze verzekering verplicht?

Het is sowieso goed om te vertellen dat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Is. Maar als er iets gebeurt waardoor jouw onderneming aansprakelijk is, dan ben je wel heel blij dat je deze verzekering hebt afgesloten. De financiële gevolgen voor jouw onderneming kunnen groot zijn. Zeker wanneer je pas net begint of geen gigantische buffer hebt opgebouwd. Daarnaast zijn er sommige opdrachtgevers of leveranciers die wel eisen dat iemand een AVB (bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering) heeft voordat ze met je in zee gaan. 

Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering duur? 

Wat precies de kosten zijn van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is afhankelijk van een aantal factoren. De premie wordt namelijk bepaald aan de hand van een aantal punten. Denk bijvoorbeeld aan je jaaromzet, het aantal medewerkers dat je in dienst hebt. De branche waarin gewerkt wordt, kan de premie duurder OF goedkoper maken. De branche bepaalt de premie als het ware. Daarom is het goed als je vooraf je goed laat informeren. 

Een verzekering kost altijd geld. En je mag blij zijn als je een verzekering niet hoeft te gebruiken, want dan betekent het ook dat er niets vervelends is gebeurd. Maar als er wél iets gebeurt ben je vaak blij dat er een verzekering is die het voor je wilt oppakken en oplossen!

Wat valt er wel of niet onder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

We zeiden het net al eventjes, maar er zijn een aantal zaken die wel onder de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering valt, maar ook een aantal zaken die hier niet onder vallen. Zo is schade veroorzaakt door werkzaamheden of producten die je verkoopt wel verzekerd. Maar privébezittingen die bij je bedrijf horen niet. Letselschade dat een medewerker heeft opgelopen tijdens het werk is wel verzekerd. Maar schade dat met opzet is veroorzaakt wordt niet verzekerd. 

Ook spullen die je huurt of gebruikt van andere mensen kunnen meestal worden meeverzekerd. Bespreek dit met je verzekeringsadviseur. En het lijkt misschien een open deur, maar schade waarvoor je niet aansprakelijk bent als ondernemer wordt niet verzekerd. 

Meer hierover weten? Bekijk dan deze video!

Dit wil je weten over werken in de kinderopvang

Previous article

Tips voor meiden: zo koop je een nieuwe telefoon (en sluit je een abonnement af)

Next article

You may also like