Nieuws, Besparen & Geldzaken

Waarom bepaalt het type auto de premie van de autoverzekering?

0

Vraag je je wel eens af waarom de verzekering van je auto een geheel andere premie heeft dan die van de buurman of een familielid? Dan heeft dit vaak te maken met het type auto dat je rijdt. Het type auto, zoals het merk, model en de leeftijd van de auto, zorgen er namelijk voor dat de premie hoger of lager uitvalt. Het kan dus zomaar zijn dat je enkele tientjes meer of minder betaalt dan iemand in jouw directe omgeving. Maar waarom is dit eigenlijk? En waar kijkt de verzekeringsmaatschappij dan precies naar? De verzekering van je auto wordt dus bepaald door het type auto. Daarom stelt een verzekeringsmaatschappij altijd vragen over de auto die je in jouw bezit hebt, voordat je de dekking aan kan gaan.

 

Tweedehands is goedkoper

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een tweedehands auto hebt aangeschaft, die over het algemeen zuinig rijdt. Deze echte gezinsauto geeft je veel gemakken, maar ook een veel lagere premie dan wanneer je een gloednieuwe sportwagen in jouw bezit hebt. Verzekeraars zien een sportwagen namelijk als een groot risico op de weg. Ook zijn de reparatiekosten hiervoor vaak hoger. Het is daarom een van de redenen waarom de premie aanzienlijk verandert met het type auto. Het soort auto geeft ook een groot verschil voor de maandlasten die je krijgt bij jouw autoverzekering. Een SUV of vrachtwagen heeft over het algemeen een hogere premie. De voertuigen zijn sterk, bieden veel bescherming, maar brengen tegelijkertijd ook veel meer schade toe aan de tegenpartij. De aansprakelijkheidskosten die gepaard gaan met een ongeval zijn hoog.

 

Meer schade is een hogere premie

En wie draait uiteindelijk voor de kosten op op? De verzekeringsmaatschappij. Je betaalt daarom automatisch meer voor de autoverzekering dan wanneer je een kleinere auto voor de deur hebt staan. Hier kun je dus wel rekening mee houden als je een nieuw voertuig aanschaft. Bij de verzekering voor je auto berekenen merk je ook dat er niet alleen gevraagd wordt naar de auto die je rijdt. De verzekeraar kijkt namelijk ook nog naar andere factoren die de prijs beïnvloeden. Denk aan jouw rijgedrag. Indirect hangt dit samen met het type auto, omdat je in een sportwagen sneller kan rijden dan in een SUV. Jouw rijgedrag en de statistieken van het type auto dat betrokken is geraakt bij een ongeval zorgen samen voor een geheel ander kostenplaatje. Het is van belang dat je de gegevens hiervan daarom goed invult, zodat de premie daadwerkelijk berekend kan worden.

 

De dekking maakt het verschil

Uiteraard hoeven de kosten niet al te hoog op te lopen bij de aanvraag van jouw verzekering. Hoewel het type auto een verschil oplevert in de maandbedragen is de uiteindelijke doorslag toch op basis van de dekking die je kiest. Een basisverzekering hoeft jou geen hoge maandpremies op te leveren, terwijl dat met een uitgebreidere dekking wel het geval is. Maak daarom een weloverwogen keuze voor jouw volgende verzekering.

Met deze 4 tips bespaar je op een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering

Previous article

Heb jij jouw huurhuis voor een koophuis ingeruild? Check dan je woonverzekeringen!

Next article

You may also like