Tech & Gadgets

Energietarieven: dit wil je erover weten 

0

Je kan je koffiekop niet vullen bij het koffiezetapparaat of het gaat weer over de energietarieven. Doordat er een hoop in de wereld aan de hand is, schieten de energietarieven omhoog. Maar er is wel degelijk iets dat jij kunt doen om je energierekening minder hoog te laten worden. Hoe je dat doet? Dat vertellen we jou in deze blog! 

Laten we eerlijk zijn: we kunnen niet zonder stroom. We leven in 2022 en dat betekent dat haardvuren en olielampjes verleden tijd zijn. Maar nu de tarieven van energie gigantisch hoog zijn smacht je misschien soms wel terug naar die tijd. Laten we eerst eens zien hoe hoog de energietarieven op dit moment zijn. 

Wat zijn de tarieven nu? 

De huidige energietarieven van 2022 zijn schrikbarend hoog. Hoe dit zich verder zal geen ontwikkelen is lastig te zeggen. Gemiddeld betaalden we eerder ongeveer 2022 0,80 cent per kubieke meter gas. Voor stroom is het 0,15 cent per kWh stroom. Deze prijzen zijn inclusief belastingen en BTW. Tegenwoordig betalen we voor stroom gemiddeld 0,50 cent in plaats van 0,15 cent. De gasprijzen zijn helemaal omhoog gegaan. Nu betalen we namelijk gemiddeld 2,32 euro per m3. En dat terwijl we niet minder ervan zijn gaan gebruiken. Reden genoeg om dus goed te kijken hoe je kunt besparen op deze rekeningen. 

Verschil tussen vaste energietarieven en variabele energietarieven 

Voordat we gaan kijken hoe je kunt besparen, willen we je nog even het verschil uitleggen tussen vaste energietarieven en variabele tarieven. Staan de tarieven vast voor een heel jaar dan weet je goed waar je aan toe bent. Je betaalt dus niet meer als de prijzen gaan stijgen. Maar daalt de gasprijs? Dan betaal je ook niet minder. Dit is wel het geval als je op basis van variabele energietarieven werkt. Welke keuze het beste bij jou past is afhankelijk van je wensen en je persoonlijke situatie. 

Goedkoopste energietarieven betalen 

Jij bent waarschijnlijk ook bij deze blog beland omdat je een goedkopere prijs wilt betalen voor energie. Er is een manier, een tactiek, om per maand minder te betalen voor jouw energierekening. Hoe je dat doet vertellen we je graag. Want. Online kun je heel gemakkelijk energietarieven vergelijken. Let er wel op dat je bij een objectieve vergelijkingssite bent. Tegenwoordig zijn de meeste en veelgebruikte sites hartstikke objectief en is het aanbanden gelegd. Maar dat was vroeger wel anders.  

Tarieven teruglevering van energie 

Een andere manier om minder te betalen voor je energierekening is door energie terug te leven. Wat dat precies betekent? Stel je hebt zonnepanelen op je dak. Je hebt 100 kWh aan energie opgewekt, maar je verbruikt maar 80 kWh. Dan kun je die 20 kWh terugleveren aan je energieleverancier. Want groene energie is zonde om niet te gebruik natuurlijk! Je ontvangt dan een vergoeding voor het overschot. Je kan vandaag de dag rekenen op ongeveer 0,10 cent. Hoe worden deze energietarieven bepaald? Op dit moment kunnen bedrijven dat nog zelf bepalen. Let dus bij het afsluiten niet alleen op de laagste prijs, maar ook op de hoogste prijs als het gaat op het terugleveren van energie. 

Met permanente laserontharing ben je klaar voor een haarloze zomer!

Previous article

Tips voor het aankleden van je zoontje

Next article

You may also like