Social Media

Instagram afmetingen en afmetingen voor plaatjes en videos op andere social media

0

Voor veel merken en influencers is een goede Facebook- en Instagrampagina een must! Toch moet je altijd rekening houden met verschillende formaten die verschillende social media pagina’s hanteren. Deze social media platformen hebben immers een vast template waar ze aan vast zitten.

Een site die hier enorm op inspeelt is ‘Make A Website’. Zij geven naast tips en tricks voor de beste site ook een overzicht van de formaten van afbeeldingen voor elk social media kanaal.

Denk eigenlijk bij elke foto na: hoe wil ik hem plaatsen op social media en waar? Zo komt de afbeelding het beste over.

Door de komst van Instagram werden alle foto’s in de welbekende 1:1 ratio gemaakt. De foto’s zijn vierkant zodat het duidelijk in de Instagram tijdlijn past. Na een tijd kwam Instagram met de functie dat de foto niet perse vierkant moet zijn, maar hij komt wel vierkant in je tijdlijn.

Tegenwoordig hebben bijna alle smartphone’s een functie dat je de foto al standaard vierkant schiet. Op een (professionele) compact camera toestel heb je deze functie niet. Wat wel kan is je raster aanzetten. Hierdoor krijg je allemaal vierkante vakjes in je beeldscherm. Als je bijvoorbeeld tussen 3 verticale en 3 horizontale vierkantjes de foto’s maakt, kan je dit later makkelijk na bewerken. Door de foto al denkbeeldig in een vierkant te maken, loop je niet tegen het probleem aan dat bepaalde dingen niet op de foto kunnen komen.

Toch kun je meer met alleen de foto’s op Instagram dan alleen een vierkante foto. Inmiddels kan je meerdere foto’s in een Instagram ‘post’ plaatsen. De kijker krijgt dan de mogelijkheid om te swipen en meerdere foto’s te zien. Wil je iets groots laten zien? Maak een panoramafoto en deel deze op in 3 vierkante foto’s. Zo kunnen mensen swipen door jouw panorama foto.

Uiteraard heeft Facebook ook allerlei vaste formaten. Denk goed na waar je jouw foto op de pagina wil zetten zodat je de juiste afmetingen hebt. Door een goede voorbereiding weet je hoe je de foto moet maken.

Ook Youtube heeft enkele afbeeldingen in een bepaalt formaat. Een belangrijke hiervoor is de channel cover photo. Zorg dat je deze foto altijd horizontaal maakt. Dit is de foto die mensen als eerste zien op je pagina dus deze is erg belangrijk voor de eerste indruk.

De video’s moeten altijd in de vaste 16:9 ratio. De video moet minimaal 1280 x 720 pixels hebben. Dit kan je allemaal instellen met de camera waarmee je filmt. Tegenwoordig kan een smartphone ook in HD filmen. Bekijk eens de instellingen van je smartphone en kijk wat voor mogelijkheden het biedt.

 

Grootste bruidsmodezaak ter wereld opent in Nederland

Previous article

Dit zijn de beroemdste gebouwen ter wereld

Next article

You may also like

More in Social Media