Tech & Gadgets

Bakken met een gietijzeren koekenpan: zo pak je het aan

0

Een gietijzeren koekenpan is niet zomaar een koekenpan. Nee, een gietijzeren koekenpan is een vriend voor het leven. Als jij de pan goed weet te onderhouden dan kan ‘ie wel 100 jaar mee gaan. En vandaag de dag worden deze pannen weer steeds populairder. Hoe dat komt, wat je er mee kan maken en hoe je ze moet onderhouden? Dat vertellen we jou allemaal in deze blog! 

Allereerst wordt de gietijzeren koekenpan steeds populairder omdat het sinds 2015 bekend is dat sommige pannen met antiaanbaklagen giftige stoffen in hun pannen hebben. Bij een te hoge temperatuur komen er giftige stoffen vrij. Nu is het zo dat dit niet meer gebruikt mag worden. Maar je kan je voorstellen dat een pan zonder chemicaliën nog beter is. En zo is het ook met gietijzeren pannen. Deze zijn zo puur dat er geen chemische lagen bij komen kijken. 

Onderhoud van je pan

Als je een gietijzeren pan koopt dan is het belangrijk dat je hem wel goed onderhoudt. Het is tenslotte niet een standaard koekenpan, maar een pan zonder extraatjes. Waardoor de pan kan gaan roesten en dat wil je natuurlijk graag voorkomen. Dit kun je doen door er na elke wasbeurt, dit doe je met de hand, een druppel olie in de pan te doen. Vergeet de olie niet uit te smeren. 

Er zijn ook een aantal voordelen aan de gietijzeren pan. Zo blijft de pan erg lang op temperatuur, waardoor je goed vlees kunt stoven op een lage temperatuur bijvoorbeeld. Daarnaast gaat deze pan dus levenslang mee. Een goede investering als je op zoek bent naar een nieuwe pan. Er vormt zich vanzelf een natuurlijke antiaanbaklaag in de pan. Dit komt omdat de pan een soort poriën heeft. Deze slippen dicht door de olie en het simpelweg gebruiken van de pan. 

Kan een gietijzeren pan op inductie? 

Misschien heb jij thuis wel een inductiekookplaat dan rijst bij jou natuurlijk de vraag: kan een gietijzeren pan ook op mijn inductiekookplaat? Jazeker! Sterker nog, de pan is uitermate geschikt om op te gebruiken op inductie. Normale pannen trekken een beetje bol op deze kookplaat waardoor je deze pannen nooit meer op gewoon gas kan gebruiken. Omdat een gietijzeren pan vooral gemaakt is van ferromagnetisch, een bestandsdeel dat makkelijk magnetisch kan worden. Hierdoor word je pan lekker snel warm op je inductieplaat en wordt de hitte goed verdeeld. Maar voorkom oververhitting, want dat is niet goed voor de emaillen laag van je pan. En let ook op! Ga nooit schuiven met je gietijzeren pan op je kookplaat want hierdoor kunnen er grassen komen op de glasplaat van je inductiekookplaat. Probeer ‘m dus goed op te tillen voordat je iets gaat doen. 

Wat kan je maken in een gietijzeren pan?

Eigenlijk kan je alles maken in een gietijzeren koekenpan wat je ook in een normale koekenpan kan maken. Denk aan een tosti, stukje vlees of een gebakken ei. Maar omdat een gietijzeren koekenpan ook in de oven kan, het handvat is immers ook van gietijzer, je ook lekkere stoofpotjes nalaten garen in de oven of bijvoorbeeld een bananenbrood erin maken. 

Weten welke pannen je in je keukenkastje moet hebben staan? In dit artikel lees je het!

Dit zijn de laatste Woontrends

Previous article

Zo restyle jij je slaapkamer voor weinig geld

Next article

You may also like