Tech & Gadgets

Wat zegt je BMI over je gezondheid?

0

Wanneer we het over een gezond gewicht hebben, komt het BMI vaak ter sprake. Je BMI wordt dan ook vaak gezien als een goede graadmeter voor je algehele gezondheid. Maar is dit terecht? En wat is BMI eigenlijk? Deze vragen beantwoorden we in dit artikel!

Wat is BMI?

BMI staat voor Body Mass Index, oftewel een indicatie van hoe je gewicht zich verhoudt tot je lengte. Deze meetmethode wordt wereldwijd gebruikt en geeft aan hoe je er gemiddeld gezien voor zou staan. Om je BMI te berekenen is het nodig om je gewicht, je lengte en je geslacht in te vullen. Ook kan er om je buikomtrek gevraagd worden, omdat de plaats van waar je vet zich bevindt, mede bepalend is voor je gezondheid.

Wat zegt BMI over je gezondheid?

Gemiddeld genomen kun je het volgende schema aanhouden als het gaat om BMI in relatie tot je gezondheid:

  • BMI lager dan 18,5 betekent ondergewicht;
  • Tussen 18,4 en 25 is een gezond BMI en gewicht voor je lengte;
  • BMI van 25 tot 30 betekent overgewicht;
  • Bij een BMI van 30 of hoger is er sprake van ernstig overgewicht (obesitas).

Voor ouderen vanaf 70 jaar, kinderen tot en met 18 jaar en voor Aziatische mensen gelden andere cijfers. Ook kan je BMI een vertekend beeld geven als je zwanger bent, of enorm gespierd. Een hoog BMI, dus hoger dan 25, wordt in verband gebracht met onder andere een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2, vooral als je veel buikvet hebt. Vet op billen en benen is minder ongezond, daarom is de buikomtrek ook een goede extra indicatie.

Een gezond BMI is dus belangrijk

In de meeste gevallen zegt het BMI dus wel iets over je gezondheid. En is je BMI hoog, dan kun je die gezondheidsrisico's verminderen door je BMI te verlagen. Gezond afvallen, rekening houdend met je BMI, kan bijvoorbeeld met de BMI24 methode. Vooral met een plan op maat, samengesteld aan de hand van jouw persoonlijke situatie, kun je op een verantwoorde manier werken naar een gezond BMI. Maar het is daarna net zo belangrijk om dat gezonde BMI vast te houden. Hiermee verklein je de kans op (ernstige) gezondheidsklachten aan je hart of vaten, of op diabetes. Sterker nog, je kunt soms zelfs zonder medicatie voor diabetes type 2 wanneer je BMI gezonder wordt, als je al diabetes hebt.

Welke shirts zijn het meest duurzaam?

Previous article

Borduren: waarom het zo populair is geworden in 2020

Next article

You may also like