Fun & VerstandigTips

Wat is een rood wijntje toch heerlijk. Hoelang kun je rode wijn bewaren?

0
Wat is een rood wijntje toch heerlijk. Hoe lang kun je rode wijn bewaren?

Rode wijn, daar worden veel mensen erg gelukkig van. Het is een wijntje dat veel wordt gedronken in de wintermaanden, maar ook in de zomermaanden doet hij het erg goed, bijvoorbeeld bij een lekker vleesgerecht of een goede borrelplank. Zoals wel te verwachten valt wordt rode wijn gemaakt van rode druiven. De smaken kunnen variëren van fruitig tot erg krachtig. Je hebt verschillende soorten rode wijn, de 2 bekendste zijn een merlot of een cabernet.

Maar wat nou als je een lekker wijntje in huis hebt. Hoelang kun je hem dan bewaren? In dit artikel bespreken we waar rode wijn van is gemaakt, waarom rode wijn populair is, welke factoren van invloed zijn op de houdbaarheidsdatum en hoe je weet of het bedorven is. Door deze vragen te beantwoorden krijg je een antwoord op hoe lang je rode wijn kunt bewaren.

Welke ingrediënten zitten er in rode wijn?

Factoren die de houdbaarheidsdatum van rode wijn beïnvloedenEr zitten een aantal vaste bestanddelen in rode wijn, die we hier noemen.
Als eerst bevat rode wijn natuurlijk rode druiven. De rode druiven worden geplukt, geperst en vervolgens gefermenteerd. Door het fermentatieproces worden de suikers uit de druif omgezet in alcohol. Daarnaast zit er water in. Twee andere belangrijke bestanddelen zijn tannines en zuren. Tannines zijn de kleurstoffen, die krijg je door de schil van de rode druif.

Omdat de rode wijn nu nog heel bitter is worden er vaak ook zuren toegevoegd zoals appelzuur en/of citroenzuur.

Er kan verschil zitten in de smaken van rode wijn. Dit komt door de verhouding en de hoeveelheden die gebruikt worden.

Waarom is het zo populair?

  • De smaak: De smaak van rode wijn is complex, maar het kan ook heel erg variëren. Van licht tot vol en krachtig. Sommige rode wijnen worden gemaakt van bijvoorbeeld rood fruit, andere van donker fruit. Door deze variëteit is er voor iedereen wat wils.
  • Gelegenheden: Rode wijn is bij veel gelegenheden en culturen een belangrijk onderdeel. Denk aan feestjes, bruiloften, verjaardagen.
  • Gezondheid: Er is wel eens beweerd dat 1 glas rode wijn per dag gezond is. Ondanks dat dit nooit is bewezen bevat het wel polyfenolen. Dit is een antioxidant. Antioxidanten hebben als voordeel dat het het risico op hartziekten vermindert. Als je dan dus kiest voor een glaasje wijn, is rode wijn een goede keuze.

Wat weten de meeste mensen niet over rode wijn?

Veel mensen weten niet dat de kleur van de rode wijn niet alleen wordt bepaald door de schil van de druiven. De kleur wordt namelijk ook beïnvloed door de hoelang de druiven in aanraking zijn geweest met het sap, de temperatuur tijdens het fermentatieproces en de hoeveelheid zuurstof.

Mensen denken soms dat rode wijn warm gedronken moet worden, maar dit is absoluut niet waar. De ideale temperatuur is kamertemperatuur en eigenlijk net iets koeler dan dat.

Veel mensen denken dat rode wijn gedronken moet worden bij vlees, maar rode wijn past ook heel goed bij vis, vegetarische gerechten en zelfs ook bij desserts.

Dan nog even een paar feitjes over rode wijn:

  1. Tannines in de wijn zijn afkomstig van de schil, de pitten en de steeltjes van de druif.
  2. De kleur wordt veroorzaakt door anthocyanine, dit is een pigment dat ook in veel andere fruit en groenten voorkomt.
  3. Rode wijn kan langer bewaard worden dan witte wijn of rosé.

Hoe lang kun je rode wijn bewaren

Maar dan nu de belangrijkste vraag hoe lang kun je rode wijn bewaren? Eigenlijk valt hier geen eenduidig antwoord op te geven, maar over het algemeen kun je rode wijn met een goed afgesloten kurk 3 tot maximaal 10 jaar bewaren. Hieronder sommen we nog 1 keer op wat de belangrijkste componenten zijn in het bewaren van je rode wijn:

  • Type wijn: De lichte varianten kun je minder lang bewaren dan de donkere.
  • Alcoholpercentage: hoe meer alcohol, hoe langer te bewaren
  • De manier hoe je het bewaard. Het beste is in een donkere, koele ruimte en zet de flessen rechtop.

Hopelijk heb je veel opgestoken van dit artikel en weet je nu hoe je het beste rode wijn kunt bewaren. En vergeet vooral niet ook goed te genieten van je rode wijn.

Factoren die de houdbaarheidsdatum van rode wijn beïnvloeden

Het alcoholpercentage is van invloed. Over het algemeen is de stelregel dat hoe meer alcohol er in zit, hoe langer je het kunt bewaren.

Het ligt ook aan het type wijn. De rode wijnen die lichter zijn, zijn over het algemeen minder lang houdbaar.

Een factor die nog wel is over het hoofd wordt gezien in de manier hoe je het bewaart. Het is belangrijk dat rode wijn op een donkere, koele en constante temperatuur wordt bewaard. Dit is dus een belangrijke tip om te onthouden!

Hoe weet je of de wijn bedorven is?

Op het moment dat je rode wijn niet meer een heldere kleur heeft, maar troebel is en vreemd smaakt en/of ruikt, dan kun je de conclusie trekken dat hij niet meer goed is en kun je hem beter weggooien.

Lees ook eens hoe lang je rosé en witte wijn kunt bewaren.

Groen interieur: zo gebruik je plantjes in huis

Previous article

Een fris en fruitig wijntje. Hoe lang kun je witte wijn bewaren?

Next article

You may also like