Tech & Gadgets

Dit zijn de beroemdste gebouwen ter wereld

0

In Nederland kenmerkt paleis De Dam onze hoofdstad. De Domtoren van Utrecht piekt boven de skyline van Utrecht en met 185 meter is de Euromast van Rotterdam ook een beroemd gebouw. Dit kennen wij in Nederland, maar hoe zit het met de rest van de beroemde gebouwen in Nederland?

Of de gebouwen mooi zijn, kunnen we niet beantwoorden. Dat is een kwestie van smaak en de vraag is wie het vraagstuk ‘mooi’ nu beantwoordt. Er zijn wel een hele hoop gebouwen van vroeger die nog steeds in goede staat zijn. Veel gebouwen hebben een belangrijke historie en staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het Partheon, Athene

Een gebouw vanuit de Griekse oudheid die de klassieke beschaving van Griekenland kenmerkt is het Parthenon gelegen op een grote rots. De Grieken waren vroeger al een voorloper met hun gebouwen. Het Parthenon staat veel in de steigers om deze Griekse historie te behouden, want dit is zeer belangrijk voor een kenmerkend gebouw als deze. Het gebouw is zelfs verwerkt in het logo van UNESCO.

De Verboden Stad, Beijing

De Verboden Stad is gebouwd tussen 1406 en 1420 gevolgd door de Tempel van de Hemel. Het is het best bewaarde gebouw van China en ook nog eens het grootste paleis ter wereld. Daarom een terechte plek in deze lijst. Pak dus snel je Emirates Kortingscode en bezoek de stad nu nog!

Het Vrijheidsbeeld, New York

Wist je dat de ‘Statue of Liberty’ een geschenk is van Frankrijk voor de Amerikanen? De Verenigde Staten kreeg het standbeeld op hun 100e Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag in 1886. Het beeld is ontwikkeld door de beeldhouwer Bartholdi in samenwerking met Gustave Eiffel (ontwerper Eiffeltoren), die uiteraard verantwoordelijk was voor de staalconstructie.

Paleis en park van Versailles, Parijs

Om in de Franse sferen te blijven is het paleis van de Zonnekoning onmisbaar in deze lijst. Het is een van de grootste paleizen ter wereld en door meerdere generaties en architecten ontwikkeld. Jarenlang stond dit gebouw model als een ideaal paleis.

Sagrada Familia, Barcelona

Het kenmerkende gebouw van Barcelona dat nooit af lijkt te zijn. Dit gebouw staat niet volledig op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Alleen het deel dat architect Antoni Gaudi heeft gemaakt staat op de lijst. In 1882 werd de eerste steen gelegd en in 2026 denken ze de kerk af te hebben.

Opera House, Sydney

Sinds 1973 is het markante gebouw in Sydney is kenmerkend als een groots 20e-eeuws architectonisch werk. Het project werd in 1957 toegekend aan de Deense architect Jørn Utzon wat een radicaal nieuwe benadering van bouwen was. Het gebouw aan de haven van Sydney bestaat uit drie groepen van in elkaar grijpende ‘schelpen’ die het dak vormen van de twee grote zalen en het restaurant.

Taj Mahal, Agra

Het gebouw werd in opdracht van de keizer Shah Jahan gebouwd. Hij maakte het voor zijn favoriete vrouw Mumtaz Mahal. Hij zal wel indruk hebben gemaakt met dit gebouw. Het gebouw is het topje van de sluier van de Islamitische kunst. Inmiddels ontbreekt dit gebouw niet tussen de vakantiefoto’s van toeristen.

Instagram afmetingen en afmetingen voor plaatjes en videos op andere social media

Previous article

Personen zoeken met zoekmachines zoals wieowie

Next article

You may also like