Fun & VerstandigTips

Groen interieur: zo gebruik je plantjes in huis

0

Plantjes zorgen letterlijk én figuurlijk voor leven in huis. Ze zijn ook een goedkope manier om je interieur op te peppen. Maar welke planten moet je kiezen en hoe voeg je ze op een stijlvolle manier toe? ZIT deals geeft raad!

3 bijzondere voordelen van planten in huis

Dat planten mooi zijn en de sfeer in huis bevorderen, dat moeten we je vast niet meer vertellen. Maar kamerplanten hebben nog tal van andere interessante voordelen:

Gezonder wonen

Planten voegen niet alleen een goede portie gezelligheid toe aan een ruimte, maar zuiveren ook de lucht. Kamerplanten breken via hun bladeren namelijk schadelijke stofdeeltjes, zoals benzeen en formaldehyde af en zetten deze om in zuurstof en voedingsstoffen. Daarnaast verbeteren ze de luchtvochtigheid aanzienlijk.

Oase van rust

Omdat kamerplanten de luchtkwaliteit bevorderen, verminderen ze ook lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, irritaties en vermoeidheid. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat planten een positief effect hebben op het stresshormoon cortisol. Dat betekent dat je je minder gestrest voelt met planten in huis. Ze zijn dan ook een must-have als jij je woning wilt omtoveren tot een oase van rust.

Goed voor de productiviteit

Planten hebben voornamelijk een rustgevend effect, maar daarnaast bevorderen ze de productiviteit. Om die reden is het interessant om niet alleen planten in je woonkamer te plaatsen, maar er eveneens enkele toe te voegen aan je werkruimte.

Zijn er ook nadelen?

Planten kosten doorgaans niet veel, maar geld wegsmijten is natuurlijk nooit leuk. Daarom is het belangrijk om ook de nadelen te kennen. Realiseer je dat planten verzorging nodig hebben en dat je er dus tijd voor moet vrijmaken. Als je het heel druk hebt, zoek je het best op voorhand op welke plant de minste verzorging nodig heeft. Zo hoef je niet meteen afscheid te nemen van je dierbare plantje.

Hoe gebruik je planten in huis? 3 styling tips

Planten kun je plaatsen waar je wilt, maar er zijn een aantal unieke manieren om ze aan je interieur toe te voegen. We geven je de 3 leukste styling tips.

Styling tip 1: Hang je planten op

Struikelen over bloempotten op de grond? Fijn is anders. Maar als je kiest voor hangplanten, heb je daar geen last van. Ze nemen bovendien niet veel ruimte in beslag. Plaats ze in mooie mandjes om ze nog meer te laten opvallen. Enkele interessante hangplanten die je aan je interieur kan toevoegen:

 • Lepismium
 • Scindapsus
 • Rhipsalis
 • Tillandsia
 • Tradescantia

Styling tip 2: Maak een green wall

Een van de nieuwste interieurtrends is een green wall. Dit is, zoals de naam al doet vermoeden, een muur waarin planten verwerkt zitten. Vaak bevat deze een ingebouwd irrigatiesysteem. Hoewel een plantenmuur meestal buiten gebruikt wordt, kun je er ook een binnen laten plaatsen voor een uniek interieur.

Styling tip 3: Jungle-look

Tover je woonkamer, slaapkamer of andere ruimte in huis om tot een heuse jungle. In plaats van een zielig plantje op een tafel te plaatsen, kun je er meerdere op de grond zetten. Belangrijk is dan dat je verschillende hoogtes afwisselt. Zo zorg je voor een bijzonder jungle-effect. Zet de planten dan wel op een veilige plaats, zodat er geen ongelukken gebeuren.

Welke plant moet je kiezen?

Je keuze zal voornamelijk afhangen van welke plant je mooi vindt. Maar houd ook rekening met onderstaande aandachtspunten om een miskoop te vermijden.

Waar wil je hem plaatsen?

Een plant die veel licht nodig heeft, mag je zeker niet in een donkere ruimte plaatsen. Want dan schiet er al snel niets meer van over. Vraag jezelf dus allereerst af waar je je plant wilt zetten en bekijk hoeveel licht er in die ruimte binnenvalt. Is de kamer erg donker? Kies dan voor een plant met weinig behoefte aan licht, zoals de kamerpalm, aronskelk, Mexicaanse dwergpalm en varen.

In een kamer met veel lichtinval mag je ook planten plaatsen die meer behoefte hebben aan licht, waaronder de vetplant, cactus, aphelandra, kamerden en christusdoorn. Ook het vochtgehalte van de ruimte is iets om op te letten. Planten die weinig water kunnen verdragen, mag je absoluut niet in een vochtige ruimte zetten.

Waarom wil je een plant?

Denk ook goed na over de reden waarom je een of meerdere planten wilt. Vind je het voornamelijk belangrijk dat ze leuk zijn om naar te kijken of moeten ze tevens de lucht zuiveren? Ook door jezelf deze vraag te stellen, is het makkelijker om een kamerplant uit te kiezen. Bepaalde planten zijn namelijk meer geschikt voor het zuiveren van lucht dan andere.

Welke soort vind je mooi?

Je hoeft niet per se alle plantensoorten te kennen om een plant te kopen, maar het helpt wel om zo veel mogelijk soorten te ontdekken. Zo is de kans groter dat je een plantje vindt dat perfect bij je past. De belangrijkste plantensoorten voor in huis zijn: de bloeiende kamerplanten, de cactussen, en vetplanten en de groene bladplanten.

Hoeveel tijd heb je?

Ben je bereid om veel tijd aan de verzorging van je plant te spenderen of wil je dat liever niet? Kies zeker geen tropische planten met hoge eisen als je amper tijd hebt of ontzettend vergeetachtig bent.

Wat is je budget?

Hoeveel een plant kost, hangt sterk af van de soort. De prijs is voornamelijk gebaseerd op de groeitijd. Planten die trager groeien kosten meer, omdat het voor kwekers langer duurt voordat ze deze kunnen verkopen. Ook grotere planten zijn doorgaans duurder. Als je niet te veel wilt uitgeven, kies je dus het best voor kleine en snelgroeiende planten. Een andere mogelijkheid is om ze te kopen op plantenmarkten. Daar kun je ze vaak op de kop tikken.

Tip: Kies voor een plant die makkelijk te verzorgen is

Als je nog nooit eerder een plantje hebt gehad, is het slim om voor een plant te kiezen die niet veel verzorging nodig heeft. Enkele leuke opties:

 • graslelie
 • yucca
 • dracaena
 • sansevieria
 • kamerpalm
 • vrouwentongen
 • olifantspoot
 • cactus
 • leeuwenbek
 •  lavendel
 • bromelia

Verzorgingstip: Geef je plant liever te weinig in plaats van te veel water en gebruik meststof. Zo is de kans groter dat hij lang meegaat.

Laat je plant tot zijn recht komen in een natuurlijk interieur

Planten zijn een meerwaarde voor ieder interieur en je kunt ze combineren met de meubels die jij wilt. Als je ze optimaal tot hun recht wilt laten komen, combineer je ze echter het best met natuurlijke meubels en accessoires. Denk aan een zetel met een houten frame, rotan eetkamerstoelen, houten tafels, enzovoort. Voor bank aanbiedingen en eetkamerstoelen met kortingen, is het interessant om een kijkje te nemen in het assortiment van ZIT deals.

Ben je in verwachting? Onderzoek wat jou rust geeft om deze periode ontspannen tegemoet te gaan!

Previous article

Wat is een rood wijntje toch heerlijk. Hoelang kun je rode wijn bewaren?

Next article

You may also like