Fun & Verstandig

Kennismaken met wijn: zo leer je verschillende soorten wijn herkennen!

0

Ben je nog niet zo lang geleden begonnen met het drinken van wijn, en ben je daarom nog niet zo bekend in de wijnwereld? Sta je vaak te twijfelen voor de wijnschappen in de supermarkt of slijterij, omdat je niet goed weet wat je lekker vindt en wat niet? Dat begrijpen we, het is aan het begin nog een hele zoektocht om een wijntje te vinden die je bevalt. Wijn is immers heel veelzijdig, komt voor in allerlei varianten, en het aanbod is eindeloos, maar wij helpen je graag een stukje op weg.

In dit artikel lees je hoe wijnen worden ingedeeld in verschillende categorieën, welke wijnen het meest geschikt zijn voor de beginnende wijndrinker, en wat je kunt doen als je niet weet welke wijn je moet kiezen!

De verschillende smaakprofielen van wijn

Online wijnwinkels zoals Wijnvoordeel geven je vaak in één oogopslag alle nodige informatie over de wijn, met welke soort  wijn je te maken hebt, én een aantal woorden die het smaakprofiel omschrijven. Dit is simpelweg een beschrijving van de smaak van de wijn. De ene rode wijn is licht en soepel, zoals een Pinot Noir of een Merlot. De andere rode wijn is juist stevig en vol, zoals Cabernet Sauvignon, maar ook een Italiaanse Amarone of een Spaanse Tempranillo. Weer een andere rode wijn is fruitig en sappig, zoals Beaujolais.

Ook tussen witte wijnen is er veel verschil. Zo heb je de zoete witte wijnen, zoals Port of Sauternes, tegenover de droge witte wijnen als Chardonnay, Pinot Blanc of Pinot Gris. En dan zijn er binnen die categorie droge wijnen ook weer de frisse lichte wijnen zoals een lichtvoetige chablis, tegenover de volle witte wijnsoorten als de Viognier of Roero Arneis. Kortom: de wijnen zijn wel ingedeeld in smaakprofielen, maar ook binnen die smaakprofielen is er veel variatie! Het is even ontdekken welke categorie het beste bij jou past. Speciaal voor jou heeft Wijnvoordeel daarom een smaakprofielentest ontwikkelt. Je beantwoordt 15 eenvoudige vragen en binnen één minuut volgt jouw persoonlijke uitslag. Zo ben je altijd verzekerd van de beste keuze.

Welke wijnen zijn geschikt voor de beginnende wijndrinker?

Als je nog geen ervaren wijndrinker bent, kun je het beste voor een wijntje kiezen met niet al te veel tannines. Een lichte soort die lekker makkelijk wegdrinkt, zoals Merlot, Sauvignon Blanc of een lekkere Rosé of Prosecco. Deze lichte wijnen zijn toegankelijk en een leuke, vriendelijke kennismaking in de wijnwereld.
Je smaak zal zich naarmate je meer wijnen gaat proberen ontwikkelen, waardoor je op den duur ook de wat stevigere wijnen met wat meer diepgang zult waarderen.

Tips als je twijfelt over je wijnkeuze:

  1. Koop niet gelijk een grote fles, maar probeer eerst eens een klein flesformaat.
  2. Ontdek welk smaakprofiel bij jou past via de smaakprofielen test van Wijnvoordeel, en zoek gericht op wijnen die hierbij matchen.
  3. Koop lichte wijnen met een alcoholpercentage van rond de tien en 13 procent, deze zijn milder dan wijnen met een alcoholpercentage van boven de 14 procent, die een duidelijk bittertje bevatten.

 

Over hetzelfde thema:

 

 

Tips voor het kiezen van de ideale kamerplant voor diverse ruimtes

Previous article

Zo kom je van voetschimmel af!

Next article

You may also like