Fun & VerstandigTips

Een fris en fruitig wijntje. Hoe lang kun je witte wijn bewaren?

0
hoe lang kun je witte wijn bewaren

Witte wijn is een populaire alcoholische versnapering. Je hebt veel verschillende soorten: van fris en fruitig tot wat zoeter. Je kunt dus goed variëren en er is bijna wel voor ieder mens of ieder gerecht een passend wijntje. Het serveren van wijn gebeurt op verjaardagen, feestjes, maar kan ook gewoon thuis bij een lekker gerecht.

Er zijn verschillende soorten witte wijn. De bekendste zijn de Chardonnay, Sauvignon Blanc of een Pinot Grigrio. Deze worden je ook vaak aangeboden op het terras. Echter drink je niet alleen maar wijn buiten de deur, maar kan dit ook lekker thuis. De vraag die dan bij veel mensen naar boven komt is hoe lang je witte wijn kunt bewaren? Daar gaan we je in dit artikel antwoord op geven, maar daarvoor moeten we eerst nog wat belangrijke zaken bij langs.

Hoe wordt witte wijn gemaakt?

Zoals te verwachten is wordt witte wijn gemaakt van witte druiven. Het maken van witte wijn verloopt in meerdere stappen:

 • Stap 1: Druiven worden geplukt. Dit wordt ook wel oogsten genoemd.
 • Stap 2: De druiven worden geperst. Hierin zit een verschil met rode wijn. Bij witte wijn wordt namelijk het sap ook gescheiden van de schil en de pitten.
 • Stap 3: Nu wordt het sap gefermenteerd. Dit betekent dat de suikers worden omgezet tot alcohol.
 • Stap 4: Na de gisting wordt de wijn van vaste bestanddelen gescheiden. Dit wordt aftappen genoemd.
 • Stap 5: De wijn wordt gelagerd. Hiermee worden de smaken van de wijn ontwikkeld.
 • Stap 6: De wijn wordt in een fles gedaan. Hiermee is de wijn gebotteld en klaar voor consumptie.

Populaire wijnlanden

Hoe kun je witte wijn het beste bewaren?Zelf was ik van mening dat Italië en Frankrijk de wijnlanden van Europa waren, maar na enig onderzoek ben ik erachter gekomen dat er een ander land is dat bovenaan staat, dat is namelijk Portugal.

Nederland staat op plek nummer 9 van de meest wijn drinkende landen. Wij drinken hier gemiddeld 26.1 liter wijn per persoon.

Hoe kun je witte wijn het beste bewaren?

Het bewaren van witte fijn hangt van een paar factoren af. Als je de wijn binnen enkele weken wilt gaan drinken, dan kun je hem het beste bewaren in de koelkast. Wil je de wijn voor een lange termijn bewaren dan geldt eigenlijk net als alle wijnen dat dit het beste kan op een donkere en koele plaats.

De temperatuur waar witte wijn bij gebaat is ligt rond de 10-12 graden. Witte wijn is over het algemeen minder gevoelig dan rode wijn. Het kan langer bewaard blijven zonder dat de smaak verandert.

Hoe kun je weten of je witte wijn bedorven is?

Een aantal belangrijke dingen waar je dit aan kunt herkennen zijn:

 • Heeft hij een zure smaak?
 • Bij een fles met een draaidop: de wijn geeft als het ware een bubbling bij het open maken.
 • Is de wijn troebel geworden?

Als de wijn 1 of meer van bovengenoemde dingen heeft dan kun je hem het beste weg doen. De wijn is bedorven.

Hoe lang kun je witte wijn bewaren?

Dan nu de belangrijkste vraag. Hoelang kun je witte wijn bewaren?

Er kunnen zich eigenlijk 2 situaties voordoen.

 • De eerste situatie is als de fles wijn geopend is geweest. In dit geval kun je de wijn het beste bewaren in de koelkast en voor maximaal twee dagen.
 • De andere situatie is als de fles wijn nog niet is geopend. Deze vraag is iets moeilijker te beantwoorden. Dit hangt namelijk af van het type wijn dat je hebt. De wijnen die meer fruitig van smaak zijn, kun je meestal binnen 1-2 jaar nog drinken. De wijnen waar we het dan over hebben zijn een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

De wijnen die meer vol zijn van smaak, zoals een Chardonnay, kun je ongeveer 3.5 jaar bewaren.

We hopen dat hiermee je vragen omtrent het bewaren zijn beantwoord, maar lees nog even verder. Er komt nog iets leuks aan.

Wijn weetjes

Er is zoveel informatie over wijn te vinden. Veel mensen vinden het ook leuk om verschillende wijnen te proeven. Wil jij een echte wijnliefhebber worden? Lees dan alvast de volgende feitjes over wijn:

 • Er is een opleiding tot wijnexpert. Dit noem je ook wel Sommelier- opleiding
 • Witte wijn wordt vaak gegeten bij vis of salades, dit omdat de wijn fris en fruitig is
 • Wist je dat er wereldwijd meer dan duizend verschillende druivenrassen zijn? Deze druiven kunnen allemaal gebruikt worden om wijn van te maken en zorgen voor een net iets andere smaak. Zo is een Chardonnay, gemaakt van Chardonnay druiven.

Hopelijk heb je veel opgestoken van dit artikel en weet je nu hoe je het beste witte wijn kunt bewaren. Wil je nog meer weten over wijn? Lees ook eens ons andere artikel over het bewaren van rode wijn of over rosé.

Wat is een rood wijntje toch heerlijk. Hoelang kun je rode wijn bewaren?

Previous article

Een licht roze wijn. Hoe lang kun je Rosé bewaren?

Next article

You may also like