Tech & Gadgets

Waarom zijn pols tracking apparaten tegenwoordig een van de populairste persoonlijke sport gadgets?

0

Sporten is gezond. Zowel mentaal als fysiek kunnen we er ons beter door voelen. We slapen beter, we blijven op gewicht en we kunnen onze gedachten ordenen. In sommige gevallen is sporten ook een sociaal gebeuren. Maar sporten betekent ook steeds vaker data. Tracking apparaten, zoals rond je pols, worden steeds populairder, maar hoe komt dat en wat doen die apparaten?

Gegevens zijn interessant

We zijn gek op data als volgers van sport. Zo wordt bij voetbal bijvoorbeeld gebruik gemaakt van optical tracking. Dat betekent dat er camera’s langs de zijlijn staan die precies meten wat de spelers doen. Zo weet een coach bijvoorbeeld hoeveel spits Vivianne Miedema van Arsenal per wedstrijd aan balcontacten had en hoeveel kilometer ze heeft gelopen. Ook in analayses tijdens voetbalwedstrijden zien we deze gegevens terugkomen. Door gegevens van spelers te meten tijdens een wedstrijd kan een coach een betere analyse maken voor een volgend duel en kan ook de marktwaarde van de spelers beter bepaald worden. 

Maar er is meer. Ook wedden op voetbal heeft baat bij het verzamelen van gegevens over sport. Zo kun je soms wedden op wie de eerste goal maakt. Het verzamelen van gegevens kan ook iets zeggen over de kans dat een team wint van een ander team. Data en wedden op sport zijn dus sterk met elkaar verbonden. Een goed geïnformeerd persoon zal beter is beter voorbereid op de wedstrijd.

Tracken op je telefoon of horloge?

Die gegevens van hoeveel kilometer een voetballer loopt per wedstrijd or hoe hard een wielrenner of hardloper een parcours aflegt, interesseren ook steeds meer amateursporters. Op de racefiets zien we daarom een kilometerteller als iets onmisbaars. Maar steeds vaker willen we ook tijdens een wandeling of hardlopen weten hoe snel en hoe intensief onze workout was. 

Je kunt daarvoor natuurlijk je telefoon gebruiken met een standaard app of Strava. Die laatste is erg populair en wordt ook veel via sociale media gedeeld. Toch kiezen sporters steeds vaker voor pols tracking apparaten zoals een sporthorloge omdat die veel handzamer zijn. Maar er zitten ook allerlei andere voordelen aan zo’n handzaam sporthorloge.

Wat kun je met een sporthorloge?

Sporthorloges hebben als voordeel dat ze naast je snelheid en vooruitgang, zoals een app, ook je hartslag kunt meten bijvoorbeeld. Natuurlijk is het in dat geval handig dit te koppelen aan een app, zodat je alle gegevens op een plek verzamelt, maar doordat het apparaat om je pols zit, kun je het veel gemakkelijker meenemen dan een telefoon en je gegevens op ieder moment bekijken. 

Een andere bijkomstigheid van een sporthorloges is dat er hard gewerkt wordt aan het steeds nauwkeuriger en professioneler meten van wattages. Momenteel gebeurt dat nog vaak door snelheid en gegevens van satellieten te meten, maar de ontwikkelingen gaan hard. 

Bij fabrikanten van pols tracking apparaten bestaat de wens om ook aan de hand van het meten van de luchtweerstand wattage te berekenen. Op die manier weet je ook als niet eens zo professioneel hardloper welke wattages je loopt en of je daarmee vooruitgang boekt. Met andere woorden: een sporthorloge biedt je enorme inzichten die een app je niet kan geven.

Helft Nederlanders kijkt liever porna dan porno

Previous article

Heb jij wel eens aan NFT gedacht?

Next article

You may also like