Vrouwen & Lifestyle

Soms vergeet je het bijna. Hoelang kun je een tampon inhouden?

0
Soms vergeet je het bijna. Hoelang kun je een tampon inhouden?

Als het goed is staat er iedere maand weer een periode voor de deur waarin je als vrouw zijnde ongesteld bent. Het is niet de fijnste periode voor vrouwen. Het gaat vaak gepaard met de volgende symptomen: buikpijn, vermoeidheid, hoofdpijn en soms kun je ook veel last hebben van moodswings. En dan heb je ook nog last van dat vervelende bloedverlies. Tijdens de menstruatie gebruiken veel vrouwen een tampon. Dit zorgt ervoor dat het bloed van de menstruatie wordt opgevangen.

Sommige vrouwen vinden een tampon vervelend, zij blijven hem veelal voelen terwijl de tampon in de vagina zit. Andere vrouwen hebben juist helemaal geen last en hebben zelfs niet eens door dat zij een tampon dragen. Een veelvoorkomende vraag die bij vrouwen in deze periode speelt is “Hoelang kun je een tampon inhouden?”

In dit artikel gaan we uitgebreid in op de vragen waar het bloed eigenlijk vandaan komt, wat de houdbaarheid is van een tampon en hoelang je een tampon kunt inhouden. Daarnaast geven we antwoord op wat de risico’s van een tampon dragen zijn en hoe je hier veilig gebruik van kunt maken.

Waar komt dat bloed eigenlijk vandaan?

Het bloed dat je verliest tijdens je menstruatie komt uit de baarmoeder. Dit is een onderdeel van de menstruatiecyclus van vrouwen. Dit is een proces. Tijdens de menstruatiecyclus vinden er hormonale schommelingen plaats. Hierdoor verandert het baarmoederslijmvlies in de baarmoeder. Als er geen bevruchting plaatsvindt, je wordt dus niet zwanger, dan bereidt het lichaam zich voor op het slijmvliesafstoten. Het afstoten is het begin van de menstruatiecyclus. De baarmoeder trekt samen en het slijmvlies wordt afgebroken. Hierbij komt bloed vrij uit de kleine bloedvaten in de baarmoederwand. Vervolgens wordt het slijmvlies, vermengd met bloed, afgevoerd naar de vagina. Dit is “het” wat je tampon opvangt.

Wat is een tampon eigenlijk en waar is het van gemaakt?

Tampons zijn voor veel vrouwen een populair product tijdens de menstruatie. Voor veel vrouwen zijn ze makkelijk te gebruiken en werkt het goed tegen het opvangen van bloed. Tampons worden gemaakt in verschillende groottes, hierdoor verschilt het ook hoe veel bloed ze kunnen opvangen. Dit wordt ook wel het absorptieniveau genoemd.

Tampons worden gemaakt van een absorberende stof. De stof is om een draadje gewikkeld. De stof die gebruikt wordt kan uit verschillende materialen bestaan:

  • Katoen
  • Rayon
  • combinatie van katoen en rayon.

Het touwtje is gemaakt van polyester of nylon.

De houdbaarheid van een tampon

De houdbaarheid van een tamponTampons willen nog wel eens verdwijnen achter in de kast. Als je nog weer een doosje tegenkomt kun je je misschien afvragen: kan ik deze nog wel gebruiken?
Over het algemeen kun je tampons prima 5 jaar bewaren. Ze moeten dan wel op een koele en droge plek bewaard zijn. Ook is het belangrijk dat ze nog wel in het plastic zitten en ze niet beschadigd of misvormd zijn. Zijn de tampons broos geworden, vervomd of ruiken ze raar,  dan kun je ze beter weggooien en nieuwe aanschaffen.

Hoelang kun je een tampon inhouden?

Het is van belang dat een tampon iedere 4 tot 8 uur wordt vervangen, of vaker als je veel bloed verliest. Het te lang inhouden van een tampon neemt risico’s met zich mee die we in de volgende alinea uitleggen.

De risico’s van een tampon te lang inhouding

Misschien heb je wel eens gehoord van het Toxisch Shock syndroom (TSS), dat ook wel de tamponziekte wordt genoemd. Het is een infectie die kan worden veroorzaakt door het te lang inhouden van een tampon. Een bacterie kan zich namelijk vermenigvuldigen in een tampon die te lang in een vagina zit.

Symptomen van TSS zijn:

  • koorts
  • misselijkheid
  • braken
  • diarree
  • spierpijn
  • rode uitslag

Als je hier last van hebt neem dan gelijk contact op met je huisarts.

Een vaginale schimmelinfectie is ook een risico die je loopt als je tampons draagt. Dit wordt veroorzaakt door een schimmel die van nature in de vagina voorkomt. Symptomen zijn:

  • jeuk
  • branderig gevoel
  • dikke witte afscheiding

Ook bij deze klachten is het dus raadzaam om je huisarts te raadplegen.

Andere risico’s bij het dragen van een tampon zijn:

  • Als je een tampon te lang in de vagina laat zitten, kan hij uitdrogen en hierdoor is het lastig om de tampon te verwijderen.
  • Tampons kunnen allergische reacties veroorzaken. Stop dan met het gebruiken ervan en raadpleeg een arts.

Veilig gebruik van een tampon

We zijn aan het einde gekomen van dit artikel, maar voordat we dit gaan afsluiten vinden we het belangrijk om naast de risico’s ook te benoemen hoe je de veiligheid van het gebruik van een tampon kunt vergroten. Zie de punten hieronder:

  • Hygiëne is belangrijk, was dus je handen voor je de tampon inbrengt
  • Afhankelijk van hoeveel bloed je verliest, kies je de tampon met het juiste absorptie niveau.
  • Je brengt de tampon in met je vinger en je duim, zorg er ook voor dat het touwtje is uitgetrokken voor je de tampon inbrengt.
  • Verwijder de tampon door alleen aan het touwtje te trekken.
  • Vervang de tampon zoals hierboven is uitgelegd elke 4 tot 8 uur.

Conclusie

Tampons zijn dus bedoeld om het menstruatiebloed op te vangen dat uit de baarmoeder komt. Ze zijn gemaakt van absorberende materialen zoals katoen en rayon.

Tampons hebben over het algemeen een houdbaarheid van 5 jaar, maar moeten worden bewaard op een koele, droge plaats en mogen niet beschadigd of misvormd zijn.
Het is van cruciaal belang om tampons elke 4 tot 8 uur te vervangen om gezondheidsrisico’s zoals Toxisch Shock Syndroom (TSS) en vaginale schimmelinfecties te voorkomen.

We hopen dat je hiermee het antwoord op je vraag hebt gevonden.

Ook interessant:

Een licht roze wijn. Hoe lang kun je Rosé bewaren?

Previous article

Welke administratie komt er bij samenwonen kijken?

Next article

You may also like