Tips

Zo kom je comfortabel je menstruatie door

0
red rose and menstrual pad on pink background

Ongesteld associëren we vaak niet met positieve dingen. Veel vrouwen voelen zich tijdens hun menstruatie vermoeider en hebben last van pijn. Menstruatie symptomen zijn natuurlijk voor iedere vrouw verschillend. Van hoofdpijn tot spierpijn, het lichaam kan soms heftig reageren. Daarom is het geen verrassing dat we ons best humeurig kunnen voelen tijdens deze tijd van de maand. Door goed voor je lichaam te zorgen kun je vervelende klachten tijdens je menstruatie verlichten of zelfs verhelpen. 

Optimaliseer je slaap en plan tijd voor ontspanning

Een goede nachtrust helpt net als ontspanning je goed op weg tijdens je menstruatie. Het invullen van een sudoku en het lezen van een boek helpt ontspannen zodat je gemakkelijker zult slapen. Zoek je iets meer uitdaging, overweeg dan bijvoorbeeld om een spelletje te spelen in een casino online. Je lichaam heeft de ontspanning en rust zeker nodig tijdens je ongesteldheid. Ga dus op tijd naar bed en blijf zo nodig wat langer liggen. Vergeet ook niet om je telefoon minstens een uur voordat je naar bed gaat weg te liggen. Doe in plaats daarvan iets ontspannends als meditatie, yoga of een korte wandeling. Je zult zien dat je veel beter slaapt.

Warmte kan pijn verlichten

Warme kan de klachten van je menstruatie iets verminderen. Vandaar dat vrouwen graag een warmtekussen of een kruik gebruiken. Er zijn ook speciale kussens met pitten die je in de magnetron kunt opwarmen. Een warm bad kan ook goed helpen. Neem lekker de tijd en wees lief voor je zelf, je lichaam heeft het nodig.

Eet en drink gezond

Een gezond dieet is altijd belangrijk, maar tijdens je ongesteldheid geldt dat zeker. Zorg dat je in ieder geval voldoende water drinkt. Door voldoende te drinken kun je hoofdpijn als gevolg van dehydratie voorkomen. Daarbij helpt water drinken tegen een opgeblazen gevoel. Fruit en groente bevatten natuurlijk een hoop vitamines en voedingsstoffen. Zoet fruit is ideaal voor vrouwen die tijdens hun menstruatie erg zin hebben in suiker. Houd er ook rekening mee dat je ijzergehalte kan dalen tijdens je ongesteldheid. Eet daarom voldoende donkere bladgroente als spinazie. Verder zijn noten rijk aan omega-3-vetzuren en eiwitten. En dat is niet alles want ze zitten ook boordevol vitamines en magnesium. Het eten van noten is dus een goed idee. Je kunt zowel hele noten eten als notenboters als pindakaas.

Houd een menstruatiekalender bij

Door bij te houden wanneer je ongeveer ongesteld wordt kun je je goed voorbereiden. Plan bijvoorbeeld minder intensieve dingen tijdens de eerste dagen van je ongesteldheid. Het lichaam heeft meer rust nodig tijdens je ongesteldheid. Daarom is het helemaal niet erg om wat meer thuis te blijven of een feestje over te slaan. Ook reizen is niet ideaal als je net ongesteld bent geworden. Daarnaast geeft een menstruatiekalender je inzicht over de regelmatigheid van je ongesteldheid. Over het algemeen is het niet erg als je onregelmatig ongesteld bent, maar als het langer aanhoudt kan het geen kwaad om even langs de dokter te gaan.

Blijf in beweging

Hoewel het goed is om voldoende te rusten, is het ook zeker belangrijk om actief te blijven. De hormonen oestrogeen en progesteron zijn op hun laagst tijdens je menstruatie. Hierdoor voelen we ons sneller moe en futloos. Toch is het belangrijk om niet de hele dag op de bank te hangen. Sla een kwartiertje HIIT training liever over en kies een low intensity sport als yoga, pilates of wandelen. Verder zal een rondje fietsen of lichte cardio je vast beter laten voelen. Lichaamsbeweging heeft immers een heleboel fysieke en mentale voordelen. Zo maak je onder andere endorfine aan, een gelukshormoon, tijdens het sporten dat ook nog eens pijnstillend kan werken.

In hetzelfde thema: Soms vergeet je het bijna. Hoelang kun je een tampon inhouden?

Keuzestress? Hier zijn 3 verschillende daken op een rijtje

Previous article

Aftellen naar het nieuwe jaar doe je in stijl

Next article

You may also like

More in Tips