Tips

Een koekenpan kan schadelijk zijn, maar hoe schadelijk?

0

In de afgelopen jaren vind je steeds meer aanwijzingen dat koekenpannen schadelijk zijn voor het milieu en voor onze gezondheid. Maar hoe schadelijk ze eigenlijk zijn lees je in dit artikel. Afgelopen jaar zijn er veel onderzoeken naar buiten gekomen rondom het gebruik van koekenpannen. Ze zouden namelijk enorm schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Vooral rondom antiaanbaklagen viel veel te zeggen. In verschillende tv-programma’s werd er aandacht aan besteed. Want niet alleen voor jouw gezondheid is het schadelijk, maar ook voor het milieu en voor vogels in de natuur. 

Wat is een antiaanbaklaag? 

Een antiaanbaklaag is een laag die boven op de pan zit. Deze is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat alle etensresten makkelijk van de bodem afglijden. Dit ziet er natuurlijk geweldig uit en is enorm handig wanneer jij geen zin hebt in een grote afwas. Maar er is een keerzijde. De antiaanbaklaag kan namelijk kapotgaan en dat is enorm schadelijk. Een antiaanbaklaag is vaak gemaakt van een mengsel van metalen. Dit mengsel kan in combinatie met hitte verdampen wat schadelijk is om in te ademen. Maar er zijn ook goede pannen. Een pannenset sola gaat levenslang mee en is niet schadelijk voor je gezondheid.

Schadelijk voor mens, dier en het milieu

Wij mensen hebben minder gevoelige luchtwegen. Het kan daarom schadelijk voor ons zijn, maar je zal heel veel moeten inademen om er ook echt ziek van te worden. Bij een vogel is dit een ander geval. Hun luchtwegen zijn vele malen gevoeliger dan die van mensen. Vaak maken vogels rondom een huis een nest bij de luchtafvoer omdat het daar lekker warm is. Hier ademen ze dus automatisch meer in. Vooral antiaanbaklagen die gebruik maken van poly- en perfluoralkylstoffen hebben een slecht effect op het milieu en klimaat. Dit kan ervoor zorgen dat planten niet meer groeien en uitputting van de aarde. 

Hoe moet je een pan schoonmaken?

Vaak gaat een antiaanbaklaag stuk doordat hij verkeerd wordt schoongemaakt. Zo moet je altijd gebruik maken van een houtenlepel tijdens het koken. Daarnaast is afwassen vaak het grote probleem. Doe een pan bijvoorbeeld nooit in de vaatwasser. Zelfs als de fabrikant zegt dat het kan, wil je het toch liever vermijden. Dit omdat er in de vaatwasser gebruik wordt gemaakt van zeep. Een pan kan je beter schoonmaken met heet water. Dit is combinatie met een spons is meer dan voldoende. 

Zo haal je de juiste pan in huis? 

Kijk altijd naar pannen die gemaakt zijn van RVS. Dit is roestvrijstaal, dit zijn vaak de pannen die je nodig hebt en deze zijn vaak voorzien van een natuurlijke antiaanbaklaag. Wel is het belangrijk dat je juist bij deze pannen ze enkel schoonmaakt met heet water. Wanneer je meer gaat gebruiken zal je zien dat ze snel achteruitgaan. Ga je er goed mee op, dan zijn dit pannen voor het hele leven. 

Benieuwd naar meer over koekenpannen en hoe schadelijk ze zijn voor het milieu? Bekijk dit artikel

Beginnen met fotografie, technischere foto’s maken doe je zo

Previous article

Zo maak je het perfecte verlanglijstje

Next article

You may also like

More in Tips