Tech & Gadgets

Zo verlicht je een ruimte zonder raam optimaal

0

Een ruimte zonder raam wordt als je niet oppast algauw een donker, ongezellig en kil hol. Dat wil je natuurlijk niet hebben. Gelukkig zijn er genoeg manieren om ook kamers waar geen daglicht binnenvalt goed te verlichten. In dit artikel geven we je een aantal voorbeelden van hoe je dat dan kunt doen. Zowel met, als zonder elektriciteit.

Daglichtlamp

Laten we maar meteen met de belangrijkste tip beginnen: als je in een ruimte zonder raam woont of slaapt, schaf dan allereerst een daglichtlamp aan. Elk mens heeft namelijk daglicht nodig. Het heeft in zijn algemeenheid een positieve werking op je gemoedstoestand, maar het is vooral belangrijk om je dag- en nachtritme te handhaven. Een daglichtlamp die door slaapexperts wordt aangeraden is de Litebook Edge. Die maakt gebruik van een medische led-technologie om het licht over een groot oppervlak te bereiken. Helpt tijdens de donkere dagen overigens ook tegen je winterdepressie!

Lichtpaneel

Overweeg om naast je daglichtlamp een lichtpaneel te laten installeren in je plafond. Dit type led-verlichting kan heel netjes weggewerkt worden en wordt over het algemeen geleverd met een afstandsbediening om de stand van het licht mee in te stellen. Zo kun je vaak kiezen tussen bijvoorbeeld fel wit licht, warm gelig licht of sfeervol gedimd licht. Lichtpanelen komen vaak terug in moderne interieurs, maar ze zijn ook uitermate geschikt voor ruimtes zonder ramen. Omdat je hiermee het effect kunt creëren van een lichtkoepel. Extra leuk: lichtpanelen zijn ook verkrijgbaar in de vorm van Wake-Up Lights (je weet wel, die lampen die ’s ochtends aan gaan om je rustig wakker te laten worden). Zo heb je een lamp en wekker in één!

Echt daglicht

Zonder raam toch écht daglicht binnen laten vallen? Met een klein beetje creativiteit is dat misschien wel mogelijk. Je kunt dichte deur bijvoorbeeld vervangen door eentje van glas. Zodat kan de kamer op een natuurlijke manier verlicht worden met het daglicht uit de omliggende ruimtes. En als het vervangen van de deur alleen niet genoeg is, kun je ook een aantal grote spiegels op tactische plekken neerzetten. Een spiegel dient als het ware als vals raam, doordat hij het daglicht weerspiegelt. Zo maak je pas echt optimaal gebruik van één lichtbron. En extra mooi meegenomen is dat er op deze manier overdag niet eens elektriciteit te pas komt aan het verlichten van de ruimte.

Sfeerverlichting

Op welke manier je de ruimte ook besluit te gaan verlichten, verlies de sfeerverlichting nooit uit het oog. Mooie lampen op de vloer, op de bijzettafel, of aan de muur maken een ruimte pas echt helemaal af. Afhankelijk van de functie van de ruimte zonder raam is er altijd wel een passende lamp te vinden. Is het bijvoorbeeld je slaapkamer, dan wil je misschien een romantische lamp op je nachtkastje. Is het een inloopkast, dan heb je goede verlichting nodig om op de kleding te richten. Is het een bibliotheek met een leeshoek, dan heb je waarschijnlijk behoefte aan een leeslampje.

Zijn vrouwelijke gamers beter dan mannen?

Previous article

5x leuke ideeën om je vriendschap te vieren

Next article

You may also like