Nieuws, Besparen & Geldzaken

Zo kies je een andere energieleverancier

0

Yes! Heb jij je eerste woning gekregen of ga je bijvoorbeeld samenwonen met je lover? Dan kan het betekenen dat je een andere energieleverancier moet vinden. Ze beloven allemaal groene stroom, ronddraaiende windmolens en het beste van het beste. Maar hoe vind je nou een energieleverancier die bij je past? En nog belangrijk: hoe zorg je ervoor dat jij straks jouw cappuccino in de ochtend kunt maken uit je fancy koffiezetapparaat? Met andere woorden: hoe zorg je ervoor dat alles goed is geregeld? We vertellen het jou in deze blog!

Energieleveranciers zijn bedrijven die energie verkopen aan jou. Deze energie is zelf opgewekt, door bijvoorbeeld windmolens of zonne-energie of komt uit een energiecentrale. De netbeheerder zorgt ervoor dat deze energie jouw huis bereikt. Transporteren noemen we dat. Maar het is goed om te weten dat stroom gewoon stroom is. Hoe het ook is opgewekt, verwerkt of getransporteerd is. Al de stroom dat uit jouw stopcontact komt, is dus gewoon precies hetzelfde als dat van de buurman of buurvrouw. Het schil zit ‘m wel in hoé het is opgewekt.

Groene en grijze energie

Zo heb je groene energie maar ook grijze energie. Groene energie is duurzaam opgewerkte energie, denk aan dus zonne-energie. Grijze energie is opgewekt door middel van fossiele brandstoffen. Denk aan gas of steenkool. We noemen dit fossiele brandstoffen omdat deze gas is opgeslagen in de aarde. Dit doordat het duizenden jaren in de grond zit. Deze brandstof raakt een keer op, maar is ook slecht voor het milieu. Denk aan broeikaseffecten, gaten in de ozonlaag en andere narigheid.

Het kan ook maar zomaar zijn dat de stroom door jouw energieleverancier een mixje is. Het is met andere woorden een combinatie van groene en grijze energie. Dit komt omdat groene energie nog niet genoeg is om iedereen mee te voorzien van stroom. Zo’n combinatie is niet ideaal, maar is beter dan alleen grijze energie. Maar nogmaals: wat uit jouw stopcontact komt, is allemaal dezelfde stroom.

Hier moet je opletten bij het kiezen van een energieleverancier

Nu je meer weet over energie en de leveranciers is het goed om even te kijken waar jij op moet letten bij het kiezen van een energieleverancier.

  1. Begin met het vergelijken van de tarieven van verschillende energieleveranciers. Op deze manier weet je wat je maandelijks kunt verwachten en waar eventueel de grote uitschieters zitten.
  2. Bereken elke totaalprijs op basis van jouw verbruik. Heb je je eerste woning dan is dit wat lastig, maar je kunt wel online een berekening maken. De totaalprijs zal ook bestaan uit leveringstarieven en kosten voor transport. Dit kan verschillen per huishouden.
  3. Kies een leverancier die past bij jouw wensen, denk aan duurzaamheid en groene energie.
  4. Duik in de voorwaarden. Vaak bieden energieleveranciers je een actietarief of een welkomscadeau. Hoelang zijn de prijzen geldig? Hoelang moet je lid blijven? En welke prijzen gelden daarna?
  5. Geef zodra je hebt gekozen je meterstanden door aan de leverancier. Nu stelt de leverancier het termijnbedrag was voor jouw woning.
  6. Controleer de meterstanden op jouw gekregen contact goed, zodat je optimaal kunt genieten van de energie in jouw huis!

Schoonmaak op de werkplek: hoe is het geregeld?

Previous article

Eten en Drinken Fotograferen

Next article

You may also like