TipsVrouwen & Lifestyle

Verschillende soorten verlichting: dit zijn de populairste

0

Je wilt van je woonruimte een knusse plek maken waarin je je helemaal thuis voelt. Dat doe je niet alleen door meubels en accessoires neer te zetten, maar ook door de juiste verlichting te kiezen. Inspiratie nodig? U vraagt, wij draaien! We zetten de populairste soorten verlichting voor je op een rij en vertellen meteen waar je de verschillende lampen het beste voor kunt gebruiken.

Hanglamp

Boven een eettafel kan een hanglamp eigenlijk niet ontbreken. Zorg ervoor dat het licht niet te fel is. Dat is ongezellig. Te weinig is ook weer niet goed. Je wilt natuurlijk wel kunnen zien wie er tegenover je zit en wat er op je bord ligt! Behalve de lamp zelf, bepaalt ook de vorm en het materiaal van het design hoeveel licht er vrij komt. Houd daar dus rekening mee als je op lampenjacht gaat.

Inbouwspotjes

Met name in een moderne inrichting doen spotjes het erg goed. Omdat ze in het plafond worden verwerkt, zorgen ze voor een strakke uitstraling. Spotjes zijn erg geschikt als basisverlichting, maar kunnen ook prima dienst doen als accentverlichting. Bijvoorbeeld boven je kledingkast of een mooi kunstwerk. Zo kun je extra veel nadruk leggen op de eyecatchers in je huis.

Vloerlampen

Een vloerlamp is eigenlijk precies wat het zegt: een lamp die op de vloer staat. Het is een lange lamp die op een voetstuk staat. Je kunt ze in verschillende stijlen kopen; van klassiek tot modern en van industrieel tot design. Waar je ze het beste neer kunt zetten? Naast de bank bijvoorbeeld. Zodat je er genoeg licht hebt om daar op je gemak een boek te lezen.

Wandlampen

Niet de beste manier om je ruimte op te lichten, maar wel de perfecte sfeerverlichting: een wandlamp. Verkrijgbaar in verschillende designs, dus voor elk interieur is er wel een passende wandlamp te vinden. Er bestaan zelfs zulke unieke ontwerpen, dat de lamp kan dienen als een waar kunstwerk aan je muur. En het is ook nog eens erg functioneel, want door de verlichting geeft het enorm veel sfeer.

Badkamerverlichting

Als je je niet te druk wilt maken om elk puistje of iedere rimpel op je gezicht, doe je er goed aan om speciale badkamerverlichting aan te schaffen. Dat is egale verlichting – bijvoorbeeld in de vorm van een lichtbak – waarmee je alles goed ziet, maar je spiegelbeeld niet erger doet lijken dan het daadwerkelijk is. Ideaal ook om je make-up te doen, of wenkbrauwen te epileren.

Dimlicht

De oplossing als je een lamp multifunctioneel wilt inzetten, is het installeren van een dimmer. Dit kan in principe bij elk type verlichting worden gedaan. Zo kun in iedere situatie een passende helderheid kiezen. Tijdens het kijken van een filmpje of romantisch diner dim je het licht een tikje. En als je ’s avonds nog moet werken, of iets moet zoeken zet je de lamp juist weer wat feller.

Clusterverlichting

Wie zegt er dat lichtslingers alleen in een kerstboom thuis horen? Clusterverlichting is ook buiten de feestdagen een aanwinst in ieder interieur. Het is namelijk de perfecte manier om sfeer te creëren in je woonruimte. Je kunt met clusterverlichting heel leuk de randen en lijnen van verschillende objecten in je huis accentueren. De bovenkant van je boekenkast, de rand van je bed of een raamkozijn bijvoorbeeld.

Lightbox

Nu we toch bij de afdeling decoratie belandt zijn: lightboxes zijn niet meer weg te denken uit een hedendaags interieur. Niet alleen omdat ze zo enorm ‘Instagrammable’ zijn, maar ook omdat het je wandplank, dressoir of bureau zo leuk aankleedt. Je kunt er een toffe quotes in plaatsen, die aansluiten op het seizoen, je stemming, of misschien zelfs op je dromen of levensmotto.

LED-letters

Ook leuk is LED-verlichting in de vorm van letters. Je kent ze vast wel van de vele restaurants die ze aan de gevel hebben. Maar je kunt ze ook als particulier kopen in allerlei soorten en maten. Kun je leuke termen aan de muur hangen, een catchy kreet in je buffetkast zetten, of bijvoorbeeld een woord als ‘food’ in je keuken plaatsen. Weet je meteen waar je aan toe bent, haha!

Had je vroeger een penvriendin? 5 reden om weer brieven te sturen

Previous article

Beste 4K TV’s 2019

Next article

You may also like

More in Tips