Vrouwen & Lifestyle

Hoe worden voetsokjes die goed zitten gemaakt?

0

Een van de meest vervelende dingen aan no-show sokken is wanneer ze niet blijven zitten. Veel ontwerpen glijden te gemakkelijk van je hak, klitten onder je voet en veroorzaken ongemak. Waardoor je gedwongen wordt te stoppen en je voetsokjes opnieuw aan te trekken. Of erger nog, als je niet kunt stoppen loop je een groter risico op blaren. Hierbij is het ook van belang om goede schoenen te dragen. 

In deze blog behandelen we de ontwerpkenmerken van no-show-sokken die niet gemakkelijk naar beneden glijden. Voetsokjes die zijn ontworpen voor duurzaamheid en tevens geven we de kenmerken waar je op moet letten.

Zoek voetsokjes met voldoende bedekking

Voetsokjes zijn er in twee basisstijlen: sokken die zijn ontworpen om alleen de tenen en hielen te bedekken (laag uitgesneden). En sokken die een groter deel van de voet omsluiten (midden of hoog uitgesneden). De eerste worden eerder beschouwd als schoenvoeringen dan als echte sokken.

Bij een mid-cut of high-cut no-show dient de grotere bedekking rond de voet om de sokken beter te verankeren. Als je geen sokken wilt die naar beneden glijden, zijn dit een van de belangrijke kenmerken waar je op moet letten. Als je loafers of sportschoenen draagt, zou een halfhoge stijl van no-shows echt niet mogen zien.

Pumps

Maar als je pumps draagt, zullen de bovenkant en de hak waarschijnlijk gedeeltelijk zichtbaar zijn. Dan moet je kiezen tussen comfort en stijl.

Een compromis zou kunnen zijn om een kleur van sok te kiezen waardoor deze niet te veel opvalt. Of stem de kleur van de sok af op de kleur van je schoen.

Maar voor de ultieme no-show met de meest beperkende teenbedekking, is de enige optie die met laag uitgesneden inlegzolen. De beste zijn meestal gemaakt van dun nylon materiaal, zoals panty's, maar met een gelvoering rond de hele opening. Het kiezen van de juiste hoeveelheid teenbedekking is een goed begin. Maar het is niet genoeg om te voorkomen dat je no-shows naar beneden glijden.

Kies een sokontwerp met effectieve hielgrips

Een ander essentieel element is een interne hielgrip. Dit zijn stroken PVC of siliconen die aan de binnenkant van de sok zijn bevestigd.  

PVC

PVC (Polyvinylchloride) is een van de meest gebruikte kunststoffen ter wereld. Het materiaal is afgeleid van olie en chloor. Giftig dioxinegas is een van de bijproducten van het fabricageproces. Om het flexibel te maken, worden ftalaatchemicaliën toegevoegd. Deze worden in verband gebracht met schade aan menselijke organen. PVC wordt niet biologisch afgebroken, maar het is recyclebaar (hoewel minder dan 1% ervan uiteindelijk wordt gerecycled). Bij verwijdering via verbranding komen extra dioxinegassen in het milieu terecht.

Siliconen

Aan de andere kant is siliconen een mix van synthetische rubbers en synthetische plastic polymeren. Wat siliconen van PVC onderscheidt, is dat het basismateriaal silica is, een natuurlijke stof. Deze worden bij hoge temperaturen gecombineerd met koolstof om silicium te produceren. Het wordt vervolgens verder verfijnd door het te combineren met koolwaterstoffen uit fossiele brandstoffen om siliconenhars te vormen. Het is ook vergelijkbaar vanwege zijn persistentie in het milieu en het gebrek aan recycleerbaarheid, en vermoedelijke gevaren voor de gezondheid.

Qua prestaties is siliconen het superieure materiaal vanwege de relatieve zachtheid en langere levensduur. PVC is goedkoper en iets minder milieuvriendelijk dan siliconen, maar milieusupersterren zijn dat ook niet

Kies voor sokken met natuurlijke garen

Natuurlijke garen zoals katoen en merinowol ademen en hebben inherente vochtafvoerende eigenschappen. Ze voelen gewoon goed aan op je huid.

Katoen is er in verschillende kwaliteiten en je moet letten op "gekamd" katoen. Dat heeft letterlijk een kamproces ondergaan om kortere katoenvezels en andere onzuiverheden te verwijderen. Het resultaat is een superzacht gevoel. Egyptisch katoen en pimakatoen zijn extra lange katoenvariëteiten, die hetzelfde aanvoelen als gekamd katoen.

Merinowol

Merinowol is ook een geweldig materiaal voor sokken en is er in verschillende kwaliteiten. Dit heeft betrekking op de dikte van de vezel. Ze variëren van sterk (< 24 micron) tot ultrafijn (< 17,5 micron). Merinowol wordt vervaardigd van de merinosoort schapen. De meeste merinoschapen leven in Australië en Nieuw-Zeeland.

Kies sokken met een naadloze teen en een hoge draaddichtheid

Sokken die worden verkocht als "naadloze teen" zijn echt gemaakt met meer aandacht voor de dikte van de standaard teennaad. Omdat sokken worden gebreid in machines die buisachtige vormen produceren, moeten ze aan één kant worden gesloten. Soms worden sokken met naadloze tenen machinaal afgewerkt en andere keren worden ze volledig door mensen afgewerkt.

Het aantal draden is ook een belangrijke factor voor de kwaliteit van een no-show sok. De meeste sokkenretailers op de massamarkt vermelden het aantal naalden van hun sokken niet in hun productbeschrijvingen. Een hoog aantal naalden betekent een dichter (niet dikker) weefsel en resulteert in een dunnere en duurzamere sok.

Kies de juiste maat sok

Houd er ten slotte rekening mee dat geen twee voeten precies hetzelfde zijn (zelfs niet bij dezelfde persoon). Maar no-show-sokken zijn meestal in één maat verkrijgbaar. In Europa is de standaardmaat 23-25 cm, wat 80% van de vrouwen zou moeten passen.

Onderhoud van de voetsokjes

Onze laatste tip gaat niet over de kenmerken van de sok, maar over het onderhoud ervan. De soepelheid en kleverigheid/kleverigheid (en dus gripkracht) van de PVC- of siliconenhielgrippers wordt beïnvloed door je was-droogcyclus. Zorg er dus voor dat je deze sokken met de hand wast in koud water en ze vervolgens aan de lijn laat drogen. Dat zal helpen om hun grootte en grijpkracht langer effectief te houden. Behandel ze als lingerie.

Als je een wasmachine gebruikt, zorg er dan voor dat je de zachte cyclus en koud water gebruikt. Houd de grijpers aan de binnenkant van de sok om onnodige wrijving met andere items te voorkomen.

Bladerdeeg kersthapjes

Previous article

Bikini’s voor verschillende vakantiebestemmingen

Next article

You may also like