Tech & Gadgets

Hoe maak jij een duurzamere keuze voor je smartphone?

0

18 maart is het Wereld Recycling Dag. Deze dag is in het leven geroepen om de houding tegenover afval te verbeteren. Oftewel, om je bewust te maken dat we veel spullen weggooien terwijl hergebruiken wellicht ook mogelijk is. Natuurlijk heeft dit te maken met de wens om duurzamer te leven. En daar past elke twee jaar, of zelfs elk jaar, een nieuwe smartphone eigenlijk niet goed bij. Vandaag leggen we je graag uit wat je dan wél kunt doen om duurzaam bezig te zijn met je mobiel.

Je telefoon is vaak nog beter dan je denkt

Sta je op het punt om je abonnement te verlengen, dan kun je misschien ook al verlekkerd naar die ene nieuwe smartphone staan te kijken. Maar wat is er eigenlijk mis met de telefoon die jou de afgelopen jaren al gezelschap heeft gehouden? De ontwikkelingen en innovaties gaan de laatste jaren veel minder snel dan in het begin van het smartphone tijdperk.

De nieuwste telefoons zijn slechts een klein beetje beter dan hun voorganger, grote verschillen zijn er niet te noemen. Dus kijk nog eens met een kritische blik naar je huidige telefoon en vraag jezelf af of deze écht al aan vervanging toe is. Het zal je verbazen hoe vaak het antwoord nee is. En dan kun je dus prima je abonnement verlengen met sim only en je telefoon nog een jaar (of twee) houden. Dat scheelt ook meteen in de portemonnee!

Laat je telefoon opknappen

Is je telefoon nog wel prima in orde maar heb je bijvoorbeeld een gebarsten scherm of loopt de batterij wel heel snel leeg? Dan is dat nog niet direct een reden om hem weg te doen. Vooral voor toestellen die niet de allernieuwste zijn, zijn dit soort reparaties vaak niet heel erg duur. Zo heb je voor een minimale investering weer een telefoon die zo goed als nieuw is. En dat is nog een duurzaam ook!

Of kies een tweedehands of refurbished toestel

Is je toestel wel echt aan vervanging toe? Dan nog kun je een duurzame keuze maken. Zoals we al zeiden: een toestel van een jaar of misschien twee oud, is vaak bijna net zo goed als de nieuwste modellen. Een goed tweedehands toestel kan dan een goede optie zijn.

Daarbij kun je dan een sim only samenstellen bij Simyo: een voordelig abonnement met een tweedehands toestel.

Vertrouw je een tweedehands toestel niet, dan is er nog een alternatief: een refurbished toestel. Dat past ook helemaal bij de dag van de recycling. Een refurbished toestel is namelijk al van iemand geweest maar is helemaal nagekeken en daar waar nodig opgeknapt. Zo heb jij een toestel dat zo goed is als nieuw, met garantie, maar tegen een fractie van de prijs. En daarvoor is geen nieuw toestel gemaakt maar een ouder toestel gerecycled.

Wat je ook doet: gooi jouw toestel niet bij het afval!

Ook al kies je wel voor een nieuw, of een tweedehands (refurbished) toestel, gooi je oude toestel niet zomaar bij het afval. Werkt het toestel nog, dan kun je er wellicht nog iemand blij mee maken die niet het nieuwste toestel nodig heeft of kan betalen. En werkt je toestel echt niet meer? Dan zitten er genoeg dingen in die gerecycled kunnen worden. Lever hem daarvoor in bij de leverancier, winkel of milieustraat. Zo draag je een steentje bij aan een duurzamere toekomst!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Simyo.

Boekhouding inrichten is de basis, aldus zzp-boekhouder

Previous article

De leukste originele cadeaus voor mannen

Next article

You may also like