Fun & Verstandig

De impact van zonschade op de huid

0

De zon is essentieel voor al het leven op onze aarde maar tegelijkertijd kan deze mooie zon ook behoorlijk gevaarlijk zijn. Zo kan de zon veel schade toebrengen aan onze huid.

De zon kan veel goeds brengen voor onze huid maar wanneer we er onbeschermd en/of langdurig aan worden blootgestel kan het ook zorgen voor ernstige schade aan de huid. Denk hierbij aan problemen als vroegtijdige huidveroudering en zelfs huidkanker. In dit blog gaan we dieper in op de impact van zonschade en leggen we uit waarom goede zonbescherming zo ontzettend belangrijk is.

UV-straling op de huid

Je hebt er ongetwijfeld weleens van gehoord, UV-straling. Dit staat voor ultraviolette straling en dit is de straling die het meest schadelijk is voor de huid. Deze UV-stralingen worden verdeeld in twee soorten; UVA en UVB. Beiden hebben een schadelijk effect op de huid.

UVB stralen dringen niet heel diep door in de huid maar kunnen wel voor flinke schade zorgen in de bovenste laag van de huid. Dit zorgt er voor dat je verbrand maar kan ook de oorzaak zijn van huidkanker.

UVA straling dringt juist wel diep door in de huid en veroorzaakt weer hele andere problemen. Zo zijn UVA stralingen verantwoordelijk voor rimpels, huidverslapping en pigmentvlekken.

Vroegtijdige huidveroudering

De UVA stralen kunnen ervoor zorgen dat het verouderingsproces van de huid wordt versneld. Het breekt namelijk collageen en elastine af en daarmee dus de eiwitten die ervoor zorgen dat onze huid stralend, jong en stevig blijft. Verouderingstekenen zoals rimpels, doffe teint, pigmentvlekken en fijne lijntjes ontkomen we niet aan wanneer we ouder worden. Wanneer je langdurig en onbeschermd wordt blootgesteld aan UVA dan wordt dit proces echter veel eerder in werking gezet en kunnen er op jongere leeftijd al tekenen van huidveroudering te zien zijn.

Zonnebrand

Zonnebrand is een van de bekendste gevolgen van het langdurig en onbeschermd aan de zon worden blootgesteld. Voor veel mensen is het herkenbaar en vrijwel iedereen heeft weleens een flinke rode huid gehad na een tijdje in de zon. Nou kan die ene keer nog niet zoveel kwaad maar meerdere malen zonnebrand kan het risico op huidkanker flink verhogen. Pas dus goed op en bescherm jezelf altijd goed tegen de zon

Huidkanker

Zonschade is veruit de grootste veroorzaker van huidkanker. Door UV-stralen kan het DNA in de huidcellen worden beschadigd. Deze beschadiging zorgt voor ongecontroleerde celgroei en uiteindelijk de vorming van tumoren. Het is daarom heel belangrijk om je huid goed te beschermen maar daarnaast ook regelmatig en goed te checken op verdachte plekken.

Zonbescherming

De enige manier om de kans op bovenstaande problemen te beperken is jezelf te beschermen tegen de zon:

· Gebruik een goede creme met minimaal SPF 30

· Denk niet dat een keer smeren voldoende is maar herhaal het regelmatig.

· Bedenk waar mogelijk de huid met kleding

· Draag een zonnebril met UV-bescherming

· Zoek de schaduw op

Zonschade

Heb je toch zonschade opgelopen? Laat dan je huid eens goed controleren door een ervaren dermatoloog.

Bloemen Bezorgen: Een Betoverend Gebaar van Liefde en Vreugde

Previous article

Smart home: een combinatie van comfort en duurzaamheid

Next article

You may also like