Tech & Gadgets

Zo start je jouw eigen business

0

Wie droomt er nu niet van? Werken op de mooiste plekken ter wereld. Je laptop openklappen in de leukste koffiezaakjes. En altijd je eigen baas zijn. In deze blog laten we jou zien hoe je jouw eigen business kunt starten.

Allereerst is het belangrijk dat je antwoord geeft op de vraag: waar kan ik iemand anders mee helpen? Als je bijvoorbeeld communicatie of journalistiek hebt gestudeerd, kan je anderen helpen op het gebied van communicatie. Door bijvoorbeeld teksten te gaan schrijven, socialmedia-berichten te gaan schrijven of door online trainingen te gaan geven. De sky is the limit als het gaat om het starten van jouw eigen business. Ook als trainer, coach en ga zo maar door kun je aan de slag gaan. Of start jouw eigen webdesign bureau

Online zichtbaarheid

Als je weet welke kant je op wilt gaan, is het belangrijk dat je zichtbaar wordt. Dat kan bijvoorbeeld door het maken van een Instagram-pagina waarin je jouw route naar je eigen business laat zien. Vaak is dit ook de eerste plek waar je klanten vindt, maar ook gelijkgestemden. Een wordpress website laten maken? Dat is ook een goed idee wanneer je wilt werken aan de professionaliteit van jouw spiksplinternieuwe onderneming. 

Maar een website is natuurlijk ook de plek om jouw aanbod op neer te zetten. En te werken aan je deskundigheidsstatus door bijvoorbeeld te gaan bloggen of video’s op te delen. Dit is ook prettig voor wanneer je gevonden wilt worden via Google. 

Eerste klanten, deelnemers of opdrachtgevers 

Zonder klanten geen business. Juist daarom is het belangrijk dat je aan jouw eerste klanten gaat komen. Bijvoorbeeld door eerst voor vrienden en kennissen aan de slag te gaan. Op deze manier kun je ook wennen aan het hele businessleven. Want het hebben van je eigen business is meer dan alleen werken voor andere mensen. Het is ook administratie, boekhouding, sales, marketing en ga zo maar door. En mond-tot-mondreclame is wat dat betreft nog steeds de makkelijkste manier om aan klanten, deelnemers of opdrachtgevers te komen! 

Vervolgens kun je ook gaan deelnemen aan bijvoorbeeld ondernemersbijeenkomsten, zoals netwerkborrels en -avonden of andere plekken waar je kan gaan netwerken. Netwerken is niet alleen goed om je eigen netwerk te vergroten. Maar het is ook een mooie manier om nieuwe klanten, deelnemers of opdrachtgevers te vinden. Ook vind je hier vaak gelijkgestemden of mensen die je verder kunnen helpen. Als je online wilt netwerken denk dan zeker aan het socialmedia-platform LinkedIn. 

Boekhouding en administratie 

We zeiden het net al eventjes kort. Maar ondernemen is meer dan alleen leuke opdrachtgevers en hippe koffiezaakjes. Het is tenslotte ook zo dat je moet denken aan je eigen administratie en boekhouding. Je kan online je eigen boekhouding doet, door bijvoorbeeld gebruik te maken van Moneybird. Maar je kan er ook voor kiezen om jouw boekhouding uit te besteden aan een boekhouder. Voor je eigen administratie is het belangrijk dat je jouw uren bijhoudt met een goede applicatie. De Belastingdienst is blij met een goede urenregistratie én een goede boekhouding. En indirect jijzelf dus ook! 

5 logeerkamer must-haves waardoor je gasten zich thuis zullen voelen

Previous article

Beginnen met fotografie, technischere foto’s maken doe je zo

Next article

You may also like