TipsVrouwen & Lifestyle

Ziet de begrafenis van een vrouw er anders uit dan die van een man?

0

Het is geen fijn onderwerp, maar vroeg of laat komen we er allemaal mee in aanraking: het overlijden. Wanneer er iemand is overleden, dan moet er, naast en tijdens het verdriet dat er is, veel geregeld worden. Allerlei administratieve zaken moeten afgehandeld worden en de begrafenis of crematie moet geregeld worden. Maar ziet dit er bij een vrouw anders uit dan bij een man?

De laatste verzorging

De laatste verzorging en opbaring is belangrijk voor het afscheid. Het is belangrijk dat de manier waarop dit gedaan wordt, past bij de overledene en bij de nabestaanden. In verschillende religies zijn hier rituelen voor en doen bijvoorbeeld alleen vrouwen dit bij vrouwen en mannen bij mannen. Bij de laatste verzorging wordt ook, passend bij de overledene, kleding aangetrokken, het haar gedaan en make-up op gedaan. Soms heeft de overledene dit zelf ook beschreven. Dit kan dus bij iedere persoon, man of vrouw, anders geregeld zijn.

Administratieve zaken

Wat betreft de administratieve zaken, moet allereerst het overlijden doorgegeven worden aan instanties. Er moeten abonnementen en lidmaatschappen opgezegd worden en rekeningnummers en lopende verzekeringen moeten worden uitgezocht.

Een belangrijke verzekering is hierbij de overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering moet je tijdens jouw leven afsluiten, waarbij je afspreekt welk bedrag er aan jouw nabestaanden wordt uitgekeerd wanneer je bent overleden. Dit bedrag kan je zelf beslissen, je maandelijks of jaarlijks een bedrag premie moet betalen. Vergelijk overlijdensrisicoverzekering om er zeker van te zijn dat je goed verzekerd bent.

Om een verzekering af te sluiten, moet je soms een medische keuring doen. Afhankelijk van het bedrag waarvoor je verzekert wilt worden, zijn dit een aantal gezondheidsvragen of een uitgebreid onderzoek. Ook jouw gezondheidsrisico’s, zoals een BMI lager dan 18 of hoger dan 26 of ouder zijn dan 50 jaar, heeft hier invloed op. Het berekenen van een BMI wordt bij mannen anders gedaan dan bij vrouwen, waardoor dit mogelijk verschilt. Echter, waar vroeger de premie tussen mannen en vrouwen verschilde, mag het geslacht nu niet meer meewegen. Dit is dus voor beide gelijk.

De ceremonie

Dan zal er ook een crematie of begrafenis plaatsvinden. Hier moet ook veel voor geregeld worden: de locatie voor de afscheidsceremonie, de horeca en bloemen. Ook kunnen er specifieke wensen besproken worden. Moeten er foto’s of filmpjes te zien zijn? Mogelijk zijn hier ook specifieke rituelen voor.

Het zou kunnen dat hier een verschil zit in bijvoorbeeld de kleuren bloemen die gekozen worden voor een vrouw en voor een man. Misschien wordt bij een vrouw meer gekozen voor roze en bij een man voor traditionele kleuren. Maar eigenlijk is het hierbij ook zo dat het per persoon, of het nou een man of een vrouw is, verschilt.

Ook de invulling van de afscheidsbijeenkomst moet besproken worden. Wie gaan er spreken en wordt er muziek afgespeeld. Zo ja, welke muziek moet dit zijn? Willen nabestaanden zelf de kist dragen of doen dragers van het uitvaartcentrum dit? En er moet nagedacht worden over de rouwauto en de rouwstoet.

De keuzes die hierin gemaakt worden, verschillen ook weer per persoon, ongeacht of dit een man of een vrouw is. Afhankelijk van deze keuzes worden ook de kosten begrafenis opgebouwd.

Geconcludeerd kan dus worden dat er vrijwel geen specifieke verschillen zijn tussen hoe een begrafenis van een vrouw of een man eruitziet. Op enkele kleine verschillen na, verschilt de begrafenis bij iedere overledene, ongeacht het geslacht.

Beste Stijlvolle Ventilators (en stil!) van 2019

Previous article

Hoeveel wordt nu echt vergoed bij een inboedelverzekering?

Next article

You may also like

More in Tips