Fun & Verstandig

Wie onthouden spelregels beter: Mannen of vrouwen?

0
Wie onthouden spelregels beter: Mannen of vrouwen?

Het kan hele discussies opleveren: spelletjes spelen met anderen. De één denkt toch echt zeker te weten dat hij de spelregels kent, terwijl de ander dat op zijn beurt ook denkt. Gevolg is dat wanneer meerdere personen denken de spelregels te kennen maar zij allemaal iets anders denken er een flinke discussie ontstaat. Dat kan een gezellige avond met spelletjes helemaal bederven. De discussie tussen mannen en vrouwen is daarbij nog eens extra heftig om vanuit beide seksen toch gelijk te willen hebben. Maar het leuke is, er is iets te zeggen over het geheugen van mannen en vrouwen. Vooral het verschil hierin. Wie kunnen die spelregels beter onthouden? Mannen of vrouwen?

Spelregels maken het spel

Als je de blackjack spelregels niet kent, kun je simpelweg geen blackjack spelen. De spelregels van een spel maken het spel. Zonder de spelregels zou het spel niet zijn wat het is. Voordat we dus los gaan op de nadelige kanten en ellenlange discussies die spelregels met zich meebrengen is het wel goed om je te realiseren dat het juist deze regels zijn die zorgen voor spanning in het spel en die het uitdagend maken. Zonder spelregels dus geen spel. Maar dan is het wel handig dat iedereen op de hoogte is van de juiste spelregels.

De gezichtsgeheugentest

Uit onderzoek blijkt dat een mens gemiddeld zo’n 5000 gezichten kent. Het onthouden van die gezichten doe je door middel van het episodisch geheugen. Daar valt alles onder wat we meemaken. De dingen die we doen (spelletjes), wat we zien of horen en de mensen die we ontmoeten. Een van de methoden die vaak wordt gebruikt om te onderzoeken hoe het gesteld is met dit geheugen, is door middel van de gezichtsgeheugentest. Proefpersonen krijgen dan foto’s te zien van onbekenden waarop echt alleen het gezicht te zien is. Geen kapsel of kleding. Op een later tijdstip krijgen ze wederom afbeeldingen te zien en moeten ze aangeven welke gezichten ze herkennen van de vorige sessie.

Vrouwen hebben een beter geheugen

En wat blijkt: vrouwen hebben een beter geheugen dan mannen. In ieder geval, ze doen eerder beschreven test beter dan mannen. Onderzoekers van de Canadese McMaster Universiteit hebben hier een mogelijke verklaring voor. Vrouwen besteden namelijk meer aandacht aan het bekijken van gezichten. Verder blijven vrouwen uit andere onderzoeken ook beter te zijn in het onthouden van lijstjes en dingen. Erg handig als het gaat om spelregels dus. Het hormoon oestradiol, een vorm van oestrogeen, zou hierbij de belangrijkste rol spelen. Daarom is het zo dat vrouwen voor de menopauze dingen beter onthouden dan mannen.

Het ligt dus nog steeds wel aan de situatie of mannen of vrouwen spelregels beter kunnen onthouden. Maar als je naar gedaan onderzoek kijkt kun je concluderen dat vrouwen toch het grootste deel van de tijd de meeste kans maken op het beter onthouden van spelregels. Voor mannen zit er dus weinig anders op dan hun vrouwelijke tegenstanders gelijk geven en haar spelregels te hanteren. Misschien win je toch nog!

5 bizarre feitjes: je kunt dus écht allergisch zijn voor de kou

Next article

You may also like