Tech & Gadgets

TL verlichting lelijk? Hier is het goed voor!

0

TL verlichting, denk jij als je dat hoort ook meteen aan een pashokje waarin je 10 kilo zwaarder en 5 tinten bleker lijkt? TL buizen hebben een slecht imago, en toch worden ze nog best veel verkocht. Ze hebben namelijk ook voordelen. Welke? Dat zochten wij voor je uit!

Fluor in een tube

TL licht werd opgewekt door het verwarmen of verbranden van fluorgas. Nu is dat niet heel duurzaam, dus tegenwoordig vind je ook steeds meer led TL’s. TL staat namelijk voor Tube Light, oftewel de vorm. Ook in de led variant spreken we dus nog van TL.

Zuinig

De ouderwetse TL buizen waren een stuk duurzamer dan de vertrouwde gloeilamp. Daarom zie je in veel kantoren maar ook in winkels vaak dat er verlicht werd met TL verlichting. Met de komst van led is dat nog een stuk zuiniger geworden, maar nog lang niet overal wordt gewerkt met led. De aanschaf kost namelijk meer, omdat ook de armaturen (waar de lampen in zitten) vervangen moeten worden.

Veel licht

Daarnaast heeft TL een hoge lichtopbrengst, je hebt dus relatief weinig lampen nodig om veel licht te creëren, ook dat is op veel werkplaatsen prettig. Een TL lamp vervangt met gemak 5 of 6 gewone lampen.

Boven TL lampen zitten vaak reflectoren die het licht nog beter verspreiden, hierdoor heb je nauwelijks schaduwvorming. Aan de andere kant kan door middel van spiegels licht heel gericht verspreid worden: dus zonder dat het reflecteert op beeldschermen en ramen bijvoorbeeld. Dit is fijn als je achter een pc of laptop werkt.

TL verlichting kennen we vooral als fel en blauw licht. Dat is goed om wakker te blijven, maar dus niet heel charmant. De nieuwste ontwikkelingen bieden echter ook de mogelijkheid om daglicht na te bootsen. In ruimtes met weinig ramen, of daar waar helemaal geen zicht op buiten is, is dat fijner werken.

TL verlichting is dus zo slecht nog niet

Of je nu kiest voor het traditionele TL licht of voor led TL, je schaft een energiezuinige verlichting aan die lang meegaat en veel licht kan geven met weinig lampen. Voordeel is dat TL verlichting in principe in elke hoek komt zodat je zonder schaduwen kunt werken, maar ook zonder reflectie op schermen of glazen. Het is dus een constante en goede lichtbron waar gewone verlichting te weinig licht creëert.

 

Welke actrices dragen kleurlenzen?

Previous article

Zo maak je een goede indruk bij een presentatie

Next article

You may also like