Fun & VerstandigTips

Keuzestress? Hier zijn 3 verschillende daken op een rijtje

0

Wanneer je een nieuw huis gaat bouwen, moet je over van alles en nog wat nadenken. Het dak is hier en goed voorbeeld van. Je moet namelijk bepalen wat voor een soort dak er op jouw woning komt. We doelen in dit geval niet op de dakbedekking, maar echt op het type dak. Omdat je uit verschillende daken kunt kiezen, kan er sprake zijn van keuzestress. Wij maken het je graag een stukje makkelijker. Daarom hebben we in deze tekst drie verschillende daken op een rijtje gezet. Hopelijk zit het perfecte dak voor jouw nieuwe woning hier tussen.

1. Zadeldak
Als je twijfelt welk type dak er op jouw nieuwe woning moet komen, kun je een rondje rijden door verschillende woonwijken. Grote kans dat je hier voornamelijk zadeldaken tegenkomt. Dit type dak wordt namelijk veelvuldig gebruikt voor vrijstaande woningen, tweekappers en rijtjeshuizen. Een zadeldak bestaat uit twee dakvlakken die samen een omgekeerde ‘V’ vormen. Beide dakvlakken hebben een minimale hellingshoek van 15 graden.

Wanneer je voor een zadeldak kiest, profiteer je van de nodige voordelen. Het grootste voordeel is dat er relatief veel ruimte is onder het dak. Hierdoor kun je bijvoorbeeld prima één of zelfs twee kamers realiseren onder een zadeldak. Een tweede voordeel van zadeldaken is dat ze redelijk goed bestand zijn tegen (harde) wind. Door de steile hellingshoek van beide dakvlakken wordt hemelwater bovendien goed afgevoerd wanneer je voor een zadeldak kiest.

2. Schilddak
Ondanks dat een zadeldak de nodige voordelen met zich meebrengt, ben je misschien niet helemaal overtuigd. In dat geval is een schilddak misschien meer iets voor jou. Op het eerste gezicht lijkt dit dak misschien op een zadeldak, maar er is een wezenlijk verschil. Waar een zadeldak altijd uit twee dakvlakken bestaat, bestaat een schilddak uit vier dakvlakken. De twee lange zijden hebben de vorm van een trapezium, terwijl beide korte zijden de vorm van een driehoek hebben.

Schilddaken werden vroeger veel gebruikt voor boerderijen. Daarnaast zijn er behoorlijk wat oude gebouwen met dit type dak. Toch zijn er ook genoeg mensen die een nieuw huis bouwen en voor een schilddak kiezen. Dit komt vooral doordat dit dak bijzonder stevig is. Bovendien is hij aerodynamisch, waardoor hij bestand is tegen harde windstoten. Twijfel je of dit type dak bij jouw woning past? Vraag een dakdekker dan eens om advies.

3. Mansardedak
Een derde dak waarvoor je kunt kiezen is een mansardedak. Dit type dak wordt ook wel een Franse kap of gebroken dak genoemd. Dit komt doordat beide dakvlakken van een mansardedak geknikt zijn. Doordat de onderste twee delen steiler zijn dan de bovenste twee, is er behoorlijk veel ruimte onder dit type dak. Een mansardedak zien we vooral vaak terug bij klassieke en landelijke woningen. Ga je een woning in deze stijl bouwen? Dan heb je misschien een voorkeur voor een mansardedak.  Schakel in dat geval een aannemer in om de klus te klaren. Een aannemersbedrijf brengt alle benodigde vakmensen bij elkaar om de klus tot een goed einde te brengen. Dit geldt overigens niet alleen voor het dak, maar ook voor de bouw van de rest van jouw woning.

Welke stappen moet je doorlopen voor het aanvragen van een bedrijfslening?

Previous article

Zo kom je comfortabel je menstruatie door

Next article

You may also like