Fun & VerstandigTips

Duurzame kerstbomen, bestaan die?

0

De decembermaand staat voor de deur en voordat je er erg in hebt is het weer tijd voor een kerstboom. Best zonde eigenlijk, dat je ‘m na een paar weken al weer aan de weg zet. Gelukkig zijn er talloze manieren om duurzamer met kerstbomen om te gaan. Duurzame kerstbomen, bestaan die? Ja, natuurlijk! Je leest hieronder tips voor een duurzame kerstboom.

Tip 1: Adopteer een boom

De trieste keerzijde van al die gezellige kerstbomen compleet met lichtjes erin in huizen en kantoorpanden, is dat ze na de kerst met miljoenen tegelijkertijd in rook opgaan! Heb jij toch de behoefte om te gaan voor een echte, groene kerstboom, dan zijn er wel manieren om je kerstboom op een nette en duurzame manier in te leveren. Het beste is om ‘m door de gemeente te laten ophalen en te laten verbranden. De gemeente heeft meestal vaste kerstboominzameldagen. Natuurlijk zijn er ook mensen die hun kerstboom zelf verbranden, maar dat is niet zo duurzaam.

Wil je hier niet langer aan meedoen, dan is het een optie om een kerstboom te adopteren. Je kunt online een biologisch gekweekte boom huren, die in januari weer terug de grond in gaat. Elke boom heeft een uniek nummer. Onthoud dit nummer, want dan kun je het jaar erop weer dezelfde boom adopteren. Een adoptieboom kan tot maar liefst 5 kerstmissen mee.

Dit is overigens alleen een goede optie als je een adoptieboom bij een lokale tuinder of boer kunt krijgen. Anders ben je misschien alsnog super lang met de auto onderweg, wat de duurzaamheid niet ten goede komt.

Tip 2: Tweedehands kunstboom

Een tweedehands kunstkerstboom is een zeer duurzame optie. Meestal loont het om op Marktplaats te kijken of een kringloopwinkel binnen te gaan. Het kan ook de moeite waard zijn om eens bij vrienden, kennissen en buren na te vragen of zij nog een kerstboom hebben liggen. Het geeft bovendien een zeer goed gevoel om gebruikte spullen een tweede leven te bieden.

Als je toch kiest voor een nieuwe kunstkerstboom, let dan even op de kwaliteit. Een boom van kwalitatief hoogwaardige materialen is wellicht wat duurder, maar gaat vervolgens echt jaren lang mee. Wist je trouwens dat je een kunstboom zo’n 10 tot 20 jaar moet gebruiken om ‘m net zo milieuvriendelijk te maken als een boom die uit de natuur komt? Dit lijkt een lange periode, maar als je bedenkt dat er in Nederland alleen per jaar 2,5 miljoen kerstbomen worden verkocht, dan lijkt het toch wel de moeite waard.

Tip 3: DIY-kerstboom

Gebruik je fantasie en creativiteit en maak een zeer duurzame Do It Yourself-boom! Denk bijvoorbeeld eens aan een washi tape kerstboom? Je plakt het tape op de muur in een kerstboomvorm en klaar is je duurzame boom. Een creatieve kerstboom kun je ook tekenen met krijt op een schoolbord. Na kerst veeg je ‘m zo weer uit. Natuurlijk kun je ook gewoon eens kijken wat je allemaal nog voor herbruikbare materialen hebt liggen, zo maken veel mensen een kerstboom van sloophout.

Tip 4: Kerstboom in de tuin planten

Kun je de dennengeur van een echte kerstboom niet weerstaan? Zie er dan op toe dat je een kerstboom neemt met kluit. Na de kerst kun je de boom gewoon een plaatsje in je tuin geven. Geef de boom als hij in huis staat veel water en zet ‘m niet naast de verwarming, want daarmee geef je de kerstboom een zware tijd. Hij kan dan uitdrogen en dat wil je natuurlijk niet, als hij goed moet blijven om na kerst in je tuin geplant te worden.

Tip 5: Kerstboom-adventskalender

Heb je een hart dat sneller gaat kloppen van iets orgineels en van kerst? Dan is het misschien wat voor jou om te gaan voor een XL-kerstadventskalender met als thema kerstboom. Elke dag draai je een nieuw vakje om, tot je vanzelf een enorme kerstboom tevoorschijn tovert! Zo’n adventskalender is niet heel goedkoop, maar je kunt wel twee tradities in één keer tackelen. Vervolgens kun je de kalender volgend jaar uiteraard gewoon weer gebruiken. Een duurzame en leuke optie voor een alternatieve kerstboom, zo’n adventskalender.

Tip 6:  Houten kerstboom

Een duurzame kerstboom van een natuurlijk materiaal is uiteraard de houten kerstboom. De houten kerstboom is steeds meer in trek bij veel huishoudens en ook op kantoor. De houten kerstboom heb je in verschillende soorten en maten. Van een houten kerstboompje voor in de vensterbank, tot een enorme houten kerstboom in de vorm van een spiraal, het kan allemaal. Berg de houten kerstboom na kerst netjes op en je kunt hem volgend jaar gewoon weer gebruiken. Het is ook leuk om houten accessoires en kerstversiering aan te schaffen. Een houten kerstboom doet het fantastisch in een Scandinavisch interieur, maar kan ook in andere interieurstijlen goed tot zijn recht komen. Wil je inspiratie, kijk dan eens op houtenkerstboom.com.

Kerstverlichting

Is je keuze gevallen op een leuke duurzame kerstboom in welke vorm dan ook? Vergeet dan de kerstverlichting niet. Ook in het geval van kerstlampjes kun je keuzes maken om tegemoet te komen aan de duurzaamheid. Het is dan vooral aan te raden om te gaan voor LED-lampjes, die verbruiken minder energie dan de traditionele halogeenlampjes. Denk er ook aan om een timer aan te schaffen, zodat de kerstverlichting op gezette tijden automatisch aan- en uitgaat. Zo brandt de kerstverlichting niet onnodig op uren dat niemand het ziet, je niet thuis bent, of het eenvoudigweg veel te licht is om de lampjes goed te kunnen zien.

De kenmerken van goede bijzettafels

Previous article

5x de leukste boyfriend shirts voor dames

Next article

You may also like