Vrouwen & Lifestyle

Een geplande keizersnee: een trend die groter wordt?

0

Hoewel bevallen zo ongeveer één van de meest natuurlijke dingen in de biologie is, zijn er steeds meer vrouwen die kritiek op de gang van zaken hebben. Dan zouden ze bijvoorbeeld liever gebruik maken van een keizersnede, omdat ze bijvoorbeeld bang zijn dat ze uitscheuren. Benieuwd wanneer keizersneden (zowel ongepland als gepland) nodig zijn of gebruikt worden? We vertellen je er alles over.

Keizersnedes uitgelegd

Om even bij het begin te beginnen: wat zijn keizersnedes precies? Een keizersnede is een operatie waarbij een baby niet geboren wordt via de vagina, maar via een snee in de buik. Dit gebeurt operatief en onder leiding van meerdere artsen.

Ongeplande keizersnedes

Een ongeplande keizersnede is nodig wanneer er tijdens de bevalling in een ziekenhuis complicaties voorgevallen zijn. Voor de gezondheid van zowel de moeder en de baby is het dan belangrijk dat er snel wordt gehandeld en de baby niet via natuurlijke wijze (vaginaal) geboren wordt.

Geplande keizersnedes

Soms zijn keizersnedes van tevoren gepland. Bijvoorbeeld als de baby niet goed in de buik ligt (hij licht dan bijvoorbeeld dwars, of als de placenta (moederkoek) voor de uitgang van de baarmoeder ligt. In deze gevallen is het hoe dan ook noodzakelijk dat er een keizersnede uitgevoerd wordt. In sommige gevallen is het ook mogelijk om van tevoren ene keizersnede aan te vragen, bijvoorbeeld wanneer je meer risico loopt op incontinentie uit de anus, wat kan komen als gevolg van uitscheuren.

De verloskundige

Het is in ieder geval ontzettend belangrijk dat je geholpen wordt door een verloskundige die je in alles kunt vertrouwen. Deze zal je namelijk als eerste geruststellen na de bevalling, en je de meeste zorgen ontnemen in de kraamtijd. Denk bijvoorbeeld aan verloskundige Ede, die gespecialiseerd zijn in jonge ouders helpen bij het nieuwe leventje in hun leven.

Herstellen van een keizersnede

Het herstellen van een bevalling is altijd pittig, zeker als er gekozen is voor een keizersnede. Je buik is namelijk door de zwangerschap al ernstig opgerekt en de huid had het zwaar te verduren. Doordat er ook nog in is gesneden en er waarschijnlijk hechtingen zitten, zal het even duren voor dit weer helemaal is hersteld.

 

Serendipity of serendipiteit: betekenis en voorbeelden

Previous article

Raamdecoratie kiezen in drie stappen

Next article

You may also like