Fun & VerstandigVrouwen & Lifestyle

Dit moet je vooral niet doen als je een jas wilt wassen

0

Oeps, een vlek in je geliefde jas! Het komt (helaas) bij iedereen wel eens voor: een flinke vlek in je zomerjas of winterjas. Online vind je talloze tips die je juist wel of juist niet op moet volgen om je fijne jas weer vlekvrij te krijgen. Waar de één de gouden tip geeft die écht voor je jas zou moeten werken, zegt een andere website juist weer dat dit helemaal niet de bedoeling is wanneer je je jas schoon wilt houden. Daarom hebben we speciaal voor jou een handig artikel samengesteld waarin staat wat je vooral niet moet doen wanneer je een jas wilt wassen. Zo kun je nog jaren genieten van je jas.

Wassen van je jas: gemakkelijke tips

Gelukkig: het wassen van een jas is niet heel moeilijk. Wanneer je eenmaal weet hoe je een winterjas of een zomerjas moet wassen, zul je zien dat het heel eenvoudig gaat. De belangrijkste tip is om in ieder geval de instructies op het labeltje aan de binnenkant van de jas op te volgen. Bij alle jassen vind je zo’n labeltje waar je informatie vindt over het wassen en drogen van het item. Hierbij zul je zien dat het wassen van een winterjas heel anders is dan het wassen van een zomerjas. Veel mensen zijn geneigd om direct na de vlek aan de slag te gaan met allerlei keukenmiddeltjes. Dat is niet altijd de bedoeling wanneer je een vlek uit je jas wilt krijgen. Dit soort middeltjes zijn vaak chemisch en kunnen de vlek juist uitbreiden. Controleer dus altijd wat het labeltje weergeeft en ga pas daarna aan de slag.

Wassen van een donsjas

Kijken we naar winterjassen dan zien we dat de meeste winterjassen gevuld zijn met dons. Een donsjas gooi je niet zomaar in de wasmachine. In zo’n jas zit namelijk ontzettend veel luchtigheid; om je jas mooi te houden wil je die luchtigheid bewaren. Was de jas dus nooit heter dan 40 graden en kies voor een speciaal programma. Voor het ‘kloppen’ van de dons kun je een paar tennisballen toevoegen aan het wasprogramma. Dat klinkt gek (en is het misschien ook wel) maar je zult zien dat je jas er als nieuw uitkomt! Zijn tennisballen toch nog eens ergens anders goed voor!

Gewatteerde jas met synthetische stoffen wassen

Een andere veelvoorkomende winterjas en tussenjas is een gewatteerde jas. Misschien heb je wel een kleurrijke rode jas of ben je de trotse bezitter van een gewatteerde parka. Dit soort jassen zijn meestal gevuld met synthetische stoffen om je warm te houden. Hoewel dons een totaal andere samenstelling heeft, moet je zo’n gewatteerde jas ook niet warmer dan 40 graden wassen. Ook bij deze jassen hebben tennisballen een positief effect! Een wasje zonder tennisballen zorgt ervoor dat je jas heel plat uit de wasmachine komt. De vlek mag er dan misschien wel uit zijn; van een platgestampte jas wordt niemand blij. Wil je je jas dus nog rocken, dan is het aan te raden om bovenstaande stappen uit te voeren.

Wassen van een wollen jas

Is jouw winterjas gemaakt van wol? Dat houdt je heerlijk warm, maar zo’n jas wassen is een hele klus. Gelukkig gaan de meeste vlekken uit wol er automatisch uit. Dat komt omdat wol een natuurlijk materiaal is dat zelfreinigend is. Ideaal! Toch kan het voorkomen dat je een hele grote vlek in je jas maakt die er niet zomaar uitgaat. Het wassen van een wollen jas in de wasmachine is absoluut niet aan te raden als het niet hoeft. Hoewel de meeste wasmachines speciale wolprogramma’s hebben, komt een wollen jas er nooit zo mooi uit zoals de jas was. Mocht er toch een vlek in je jas zitten dan is het aan te raden om een sopje te maken voor handwas. Wring de natte wollen jas nooit uit en hang je jas niet op om te drogen. Een wollen jas kan het beste liggende drogen om op die manier het mooist te blijven.

Jas na het wassen in de droger

Tot slot nog een onvermijdelijke tip voor iedereen die aan de slag gaat met het jassen van haar lievelingsjas: gooi je jas nooit zomaar in de droger. Eigenlijk is het voor geen enkele jas goed om de jas in een droger op te laten drogen. Door het maximaal centrifugeren van een droger krijgt je jas vaak een ander model. Heb je bijvoorbeeld per ongeluk je wollen jas of je donsjas in de droger gegooid dan zul je zien dat je jas of veel kleiner is of dat de voering enorm gekrompen is. Oei! Dat is nog erger dan een vlek. Om je jas dus zo mooi mogelijk te houden laat je de natte jas opdrogen aan de lucht. Hang de jas het liefst niet op – maar leg het neer over een tafel, stoel of wasrek. Zo blijft je fijne jas het mooist.

Bronnen: Wasmiddeltest.nl, Jas.nl, Miele.be

Intermittent Fasting voor vrouwen: is het gezond en effectief?

Previous article

Overgordijnen een van de populairste soorten raamdecoratie

Next article

You may also like