Tips

Wat is het verschil tussen Graszoden en Graszaad

0

Stel je wil een gazon aanleggen, dan kun je uit twee manieren kiezen. Je kan ervoor kiezen een compleet nieuw gazon in te zaaien, of iets makkelijker door gebruik te maken van kant- en klare graszoden. Beide manieren van het aanleggen van een grasveldje hebben voordelen en nadelen. Benieuwd wat de beste manier is om jouw gazon van een mooie mat te voorzien? Lees dan snel dit artikel verder.

Graszaad

Graszaad wordt vooral aanbevolen voor kleinere gazons, het is over het algemeen goedkoper en makkelijker dan het leggen van graszoden. Een ander voordeel is dat een ingezaaid gazon vaak langer meegaat dan een gazon van zoden, dit komt omdat het gras in zoden vaak al wat ouder is en dus sneller doodgaat.

Gras plant je, zoals eerder aangegeven, gemakkelijk zelf. Je doet dit door drie eenvoudige stappen te volgen:

1.     Plant het gras in twee verschillende delen met evenveel zaden. Het ene deel wordt lengte wijs verdeeld, het andere deel breedte wijs.

2.     Vervolgens moeten de zaadjes de grond in, dit hoeft niet heel diep. Als de zaden te diep zitten kunnen ze mogelijk moeite krijgen met ontkiemen.

3.     Druk de zaadjes eventueel nog verder aan, door bijvoorbeeld jouw kindje eroverheen te laten lopen. Doe dit ook niet te hard, want anders kunnen de zaden beschadigen.

Graszoden

Graszoden worden vooral aanbevolen voor de grotere gazons, alhoewel het wel wat duurder is. Ook is het aanleggen wat lastiger, maar dit is geen probleem wanneer de zoden op grotere schaal worden aangelegd. Op grote schaal zal zelfs blijken dat graszoden sneller zijn. In principe zijn graszoden lappen grond waar al levend gras in zit, daarom worden zoden vaak gebruikt voor snelheid en gemak.  Ook bij het aanleggen van graszoden zijn drie stappen te volgen. Deze stappen zijn erg belangrijk, omdat de graszoden anders erg snel dood kunnen gaan.

1.     Een graszode is een levend stukje grond, het is daarom belangrijk dat er genoeg voeding is. Plaats deze daarom op een bodem die genoeg voedingsstoffen bevat. Een zode op steen of zand zal niet lang overleven.

2.     Niet alleen de soort ondergrond is belangrijk, maar ook hoe snel de zode wordt aangelegd. Dit moet binnen 24 uur gedaan worden, anders sterft het gras enorm snel af.

3.     Wees de eerste paar weken extra voorzichtig, omdat de wortels nog niet altijd heel sterk zijn. Als je te veel over deze zoden heen loopt kun je schade toebrengen aan het nog fragiele gras.

Zo maak je je tuin klaar voor de zomer!

Previous article

Zo pak je verkleuringen en vlekken op je tanden aan

Next article

You may also like

More in Tips