Tips

3 manieren om jouw plasticgebruik te reduceren   

0

Plastic soup… kun jij het woord nog aanhoren? Overal komt de term langs. Op het nieuws, op social media, zelfs op webshops die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voor de een is het een ver-van-mijn-bed show en de ander wil hier wel echt wat aan doen. En dat maken we jou makkelijk. We hebben 3 manieren gevonden waarop je in de kleine dingen een groot verschil kunt maken. Gewoon thuis. En daarbij gaat het niet alleen om plastic reduceren. Het gaat over het gehele plaatje van eenvoudig milieubewust bezig zijn. Het zal het milieu goed doen, maar veel oplossingen doen ook veel goeds voor jou en je portemonnee!

Bags, bags, bags!

Tassen, daar heb je er vast meer dan genoeg van. Maar gebruik je ze ook? Of koop je voor elke boodschap die je doet weer een nieuwe plastic zak? We snappen het heel goed als je dat doet, want een boodschappentas is echt iets om te vergeten. Maar stop überhaupt met die tassen. Ga liever voor een tas die je nog vaker opnieuw kunt gebruiken, zoals een katoenen tas. Voordat je naar de winkel rent omdat je nu weer een goede reden hebt om te shoppen: think twice. Kijk eens wat je al hebt liggen thuis. Veel bedrijven laten, ook in het kader van MVO, iets als een katoenen tas bedrukken voor hun klanten. Misschien heb jij er ook wel eens zo een gekregen, bijvoorbeeld bij een evenement. Heb je zo’n tas, leg die dan standaard in de auto. Of natuurlijk op een andere vaste plek waar je hoe dan ook langskomt wanneer je boodschappen gaat doen. Dan vergeet je je tas nooit meer!

Feest bewuster

Bewust feesten klinkt saaier dan het is. Tuurlijk, een feestje moet leuk zijn en je moet dan niet te zuinig zijn. Als housewaring hou je een feest, met je verjaardag of wanneer je misschien wel geslaagd bent voor een opleiding of rijbewijs. En dan hoef je je echt niet zozeer in te houden met je inkopen of een karig feestje te geven. Laat bijvoorbeeld ballonnen bedrukken, speciaal voor jouw (thema)feest. En dan geen gewone, maar latex ballonnen. Die zijn van natuurlijk materiaal gemaakt en daardoor biologisch afbreekbaar. Dat andere materiaal, daar zie je bij ballonnen echt niets van, terwijl je bedrukte ballonnen wel laten zien dat je moeite hebt gestoken in de voorbereiding van je feest!

Borden, bestek en bekers

Shoppen lijkt in eerste instantie niet zo milieuvriendelijk, maar op een bepaalde manier kan het dat zeker wel zijn. Neem nou het aanschaffen van genoeg bestek, bekers, bordjes en schaaltjes voor wanneer je bezoek krijgt. Die hoef je maar één keer te halen en dan ben je voor de komende jaren klaar. Je hoeft geen plastic bekertjes en bordjes meer te halen. En ja, dan heb je afwas, wat water kost… Maar met plastic reduceren los je wereldwijd gezien op dit moment meer op dan met het reduceren van je watergebruik. En dan kost afwassen tijd, maar ben je niet liever ietsje meer tijd kwijt dan dat je een hoop plastic verbruikt? Kleine moeite, groot resultaat. Woth it! Doe je het even samen met iemand, dan is het al helemaal zo gepiept en bovendien is het dan ook nog wel leuk! Kun je niet gewoon in water- en plasticgebruik minderen? Misschien wel. Als het even kan, graag!

Het goede voorbeeld

Plasticgebruik verminderen doe je voor het milieu, maar ook voor jezelf. Mensen zien dat jij hier actief aandacht aan besteedt en zullen je daardoor waarderen. Maakt het dan zoveel uit wat een ander vindt? Nee, nog altijd niet. Maar het is toch stiekem wel fijn wanneer mensen positief tegen jou aankijken. Bij milieubewust bezig zijn speelt vaak het idee dat ‘dat ene kleine beetje van mij niet veel effect zal hebben’. Zien ze dat jij het doet, dan zal er meer een idee komen van: ‘dan kan ik daar ook wel eens aan beginnen’, omdat het als het ware dichter bij ze staat.

Rijk worden wetenschappelijk onderbouwd

Previous article

Beste Resistance banden van 2019

Next article

You may also like

More in Tips