Wil je optimaal gebruik maken van de tariefstructuur en de vrijstellingen in de Successiewet, en voorkomen dat je partner na jouw overlijden erfbelasting moet betalen? Dan kan het opvullegaat uitkomst bieden. Als jij als eerste komt te overlijden, dan erven je partner en kinderen in beginsel ieder een gelijk deel. Voor de kinderen wordt hun erfdeel in principe pas beschikbaar na het overlijden van je partner. Toch moet je partner meteen na jouw overlijden – zowel over diens eigen erfdeel als over het erfdeel van de kinderen – erfbelasting betalen.
Het kan zijn dat de erfenis niet alleen uit geld bestaat, maar ook uit bezittingen. Denk bijvoorbeeld aan de overwaarde van een huis waarin je partner nog woont. Ook daarover moet erfbelasting worden betaald. Als je partner onvoldoende geld op zijn bankrekening heeft staan om de erfbelasting te voldoen, dan moet op een andere manier geld vrijgemaakt worden om die te betalen. Dit kan tot onwenselijke situaties leiden. Een opvullegaat helpt.
Wat zijn de voordelen van een opvullegaat?
- Na jouw overlijden kan de langstlevende partner zelf kiezen of hij/zij gebruik wil maken van het opvullegaat, afhankelijk van de situatie.
- Met het opvullegaat kan gebruik gemaakt worden van de ruime vrijstelling die voor de langstlevende partner geldt, wat kan zorgen voor een flinke besparing van erfbelasting.
Praktisch voorbeeld van een opvullegaat
Stel je voor: Alex en Sara zijn gehuwd en hebben samen twee kinderen. Alex komt te overlijden. De omvang van zijn nalatenschap bedraagt € 150.000. In beginsel erven Sara en de twee kinderen ieder een bedrag van € 50.000, waarbij de erfdelen van de kinderen nog niet opeisbaar zijn. Zonder opvullegaat zou Sara direct na het overlijden van Alex erfbelasting moeten betalen over de erfdelen van de kinderen, omdat deze erfdelen groter zijn dan de vrijstelling die voor kinderen geldt. Met een opvullegaat kan het erfdeel van Sara worden vergroot en het erfdeel van de kinderen worden verkleind, zodat alle vrijstellingen worden benut en er bij het eerste overlijden geen erfbelasting hoeft te worden voldaan.
Wil je weten of een opvullegaat bij jou past?
Een notaris en/of erfrechtadvocaat kan je advies geven over het opvullegaat en met jou bespreken of het in jouw situatie wenselijk is om een opvullegaat op te nemen in je testament. Zo zorg je ervoor dat je testament is ingericht op een manier die je partner en kinderen zoveel mogelijk ten goede komt. Door een expert te raadplegen, ben je er zeker van dat het opvullegaat perfect aansluit op jouw persoonlijke situatie.
Wil je je kind onterven, zodat je partner alles ontvangt? Dat kan niet zomaar. Lees daarom ook alle informatie over de legitieme portie.