Tips

Oogproblemen tijdens de zwangerschap? Dat is helemaal niet zo gek!

0

Als je denkt aan zwangerschapssymptomen, dan zijn oogproblemen waarschijnlijk niet het eerste wat in je opkomt. Toch komt het bij veel vrouwen voor. De klachten zijn erg vervelend, maar trekken vaak na de zwangerschap weer weg. In dit artikel vertellen welke oogproblemen vaak voorkomen tijdens de zwangerschap en wat hiervan de oorzaak is.

Droge ogen

Tijdens de zwangerschap komt het vaak voor dat vrouwen last krijgen van droge ogen. Als je zwanger bent, verandert je hormoonhuishouding. Dit kan ervoor zorgen dat je minder traanvocht aanmaakt, wat leidt tot droge ogen. Vaak kun je oogdruppels gebruiken om je ogen te hydrateren. Overleg dit altijd eerst met je verloskundige, huisarts of opticien.

Vermoeide ogen

Een andere kwaal die tijdens de zwangerschap kan optreden, zijn vermoeide ogen. Dit kan weer gepaard gaan met andere klachten, zoals hoofdpijn, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Heb jij last van vermoeide ogen? Dan is het heel belangrijk om rust te nemen. Zorg dat je voldoende slaapt en plan minimaal om de twee uur een rustmoment in als je achter een computer werkt. Daarnaast kun je oogoefeningen doen die je oogspieren trainen en helpen tegen vermoeide ogen.

Wazig zicht

Ben je zwanger en merk je dat je wazig ziet? Dat kan veroorzaakt worden door een hoge bloeddruk, bloedarmoede of het vasthouden van vocht. Maak in dit geval altijd een afspraak met je verloskundige of huisarts. Het is raadzaam om niet meteen een nieuwe bril aan te schaffen wanneer je  wazig ziet. De juiste oplossing wisselt namelijk per situatie. Bij wazig zicht is het ook belangrijk dat je je ogen voldoende rust gunt.

Behandeling van oogklachten tijdens de zwangerschap

Ook bij andere klachten zoals hoofdpijn, dubbelzien en gevoeligheid voor licht, is het belangrijk om je verloskundige in te lichten. Hoe oogproblemen behandeld worden tijdens de zwangerschap, hangt af van de diagnose van de verloskundige. Daarnaast kun je altijd bij een opticien terecht om te overleggen hoe je tijdens je zwangerschap goed kan blijven zien. Je kunt bijvoorbeeld tijdelijk daglenzen bestellen met een andere sterkte.  Na je zwangerschap kun je dan weer je gewone bril of lenzen dragen.

Oogmeting na de zwangerschap

Meestal verdwijnen de oogklachten wanneer de zwangerschapshormonen zijn uitgewerkt. Dit is vaak drie maanden na de bevalling of drie maanden nadat je bent gestopt met het geven van borstvoeding. Laat je ogen daarom tegen die tijd weer opmeten door een opticien om te controleren hoe het met de gezondheid van je ogen is gesteld. Het kan heel goed zijn dat bij de oogmeting blijkt dat je weer dezelfde sterkte hebt als voor je zwangerschap.

5 x festival tips

Previous article

Creëer je eigen unieke bakcreatie. Maak gebruik van kleurstof!

Next article

You may also like

More in Tips