Tech & Gadgets

Freelancers: hier moet je opletten als je voor jezelf gaat beginnen 

0

Of je nu influencer bent of wordt. Of wanneer je jouw eigen nagelstudio gaat beginnen. En zelfs als je een eigen honden-uitlaatservice gaat beginnen. Voor jezelf werken betekent dat je een zzp’er bent of een freelancer. Als je voor jezelf gaat beginnen is het goed dat je op een aantal punten let en wij vertellen jou welke dat zijn.

Voor jezelf beginnen betekent dat jij je inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Zodra je dat hebt gedaan, ben je belastingplichtig. Dit houdt in dat elk kwartaal jouw belastingaangifte moet doen. Je kan er ook voor kiezen, als je zzp’er bent en pas net bent begonnen, om te gaan voor een KOR-regeling. Dit betekent kleineondernemersregeling. Je wordt dan vrijgesteld van btw. 

1.    Administratie op orde 

Het is heel belangrijk dat je jouw administratie op orde hebt wanneer je begint. Trouwens, ook als je al langer onderneemt is het van groot belang. Maar zakelijke administratie betekent dat je een zakelijke rekening opent om op deze manier privé en zakelijk gescheiden te houden. Wacht niet tot het einde van het kwartaal. Maar doe elke week netjes je administratie. Hierbij hoort ook dat je jouw uren bijhoudt. Werk je namelijk meer dan 20 uur per week aan je onderneming, dan val je belastingtechnisch gezien onder een andere schaal. Als je wordt gecontroleerd dan moet je dit kunnen aantonen. 

Ga je zelf je boekhouding doen of wil je het laten doen? Je kan ook kiezen voor een combinatie. Dan zorg jij ervoor dat je elk kwartaal je boekhouding op orde hebt, zodat je boekhouder er makkelijk doorheen kan om ervoor te zorgen dat alles netjes en correct wordt ingeleverd bij de Belastingdienst. Een boekhouder verdient zichzelf in de meeste gevallen weer terug omdat het simpelweg betekent dat jij minder lang bezig bent met je eigen boekhouding. En tijd is geld natuurlijk!

2.    Zorg voor een buffer

Als je net begint met ondernemen dan is de kans groot dat je nog niet gelijk veel klanten hebt. Hoewel we dat natuurlijk wel voor je hopen. Als je voor jezelf begint is het daarom fijn om een buffer achter de hand te hebben. Deze buffer kan ook betekenen dat je nog ergens kunt werken voor een paar uur in de week, zodat je standaard een beetje geld binnen krijgt. Het kan ook betekenen dat je spaart voordat je aan de slag gaat voor jezelf. 

3.    Regel je verzekeringen 

Er zijn twee verzekeringen belangrijk als je voor jezelf begint. Dat is de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hiermee zorg je ervoor dat je alles goed hebt geregeld wanneer je tijdelijk of voor langere periode niet kunt werken. Als jij in loondienst werkt dan betaal je deze verzekering ook, alleen dan via je werkgever. Het kan altijd gebeuren dat je iets overkomt. 

De andere verzekering is de aansprakelijkheidsverzekering. Deze is voor sommige beroepen zelfs verplicht. Deze verzekering valt wat ons betreft in de categorie: pas als je ‘m nodig hebt, ben je blij dat je ‘m hebt! 

Deze 3 tips geven je relatie sowieso een boost

Previous article

Wat is SEO?

Next article

You may also like