Tips

Zo maak je zelf een kast van MDF

0

Ben je op zoek naar dé perfecte kast voor in jouw huis? Maar kun je deze niet vinden? Maak er dan zelf een! Een vakkenkast is een ideale oplossing voor een loze ruimte in huis. Met deze tips kun je zelf aan de slag!

Maak een moodboard

Het belangrijkste is natuurlijk dat jouw kast er precies zo uitziet zoals je zou willen. Verzamel daarom van tevoren plaatjes van verschillende vakkenkasten. Je kunt ook een moodboard maken door te knippen in interieur tijdschriften en deze te verzamelen op een groot stuk papier, of je maakt er een online met behulp van Pinterest.

Aan de slag

Ga eerst naar de bouwmarkt en verzamel daar alle benodigdheden en zorg ervoor dat je al het juiste gereedschap in huis hebt.

Een kast van 240 cm hoog, 40 cm breed en 35 cm diep

Zaag de staanders met een afkortzaag (planken van 240×35) aan één lange zijde in verstek. Zaag ook de 2 plankjes van 5,1 cm breed in verstek, maar dan aan twee zijden. Die zet je tussen de 2 planken, zodat je dus een dikke plank krijgt. Leg de twee staanders op hun rug en lijm en schroef (met de 3.5 mm schroeven) aan de binnenkant van het verstek op elke staander twee latten van 27×44 mm, een voor en een achter. Lijm en schroef nu de bovenkant (240×35 cm) erop. Doe dit op de plek waar de balkjes van de plankverdeling komen, zodat je de schroeven niet ziet aan de binnenkant van de kast. Lijm nu de kopse kant van de plank (240×5,1 cm) ertussen met houtlijm. Goed vastklemmen met plakband en lijmtangen. Bepaal waar de planken komen en schroef met de 4.0 mm schroeven de balkjes (de vurenlatten van 27×27 mm) op de staanders. Deze balkjes moeten 1 cm van de achterkant af blijven en 2 cm van de voorkant. Geef de planken een verstek aan de korte zijde, 30×35 cm. Zaag ook de stroken van 30×5,1 cm in verstek. Dit zorgt ervoor dat het een geheel lijkt en je geen naden ziet. Lijm de vuren latten van 27×44 mm 3 cm van de zijkanten onder de planken. De planken borg je met een schroef aan de onderzijde. De rest bouw je als volgt op: 12 mm mdf + vuren lat 27×44 mm + 12 mm mdf = 51 mm.

Nu moet je alleen nog bedenken waar deze zelfgemaakte vakkenkast komt te staan. Zet je hem in de woonkamer, slaapkamer of in je nieuwe thuiswerkkantoor?

Welke verf is het meest geschikt met jonge kinderen in huis?

Previous article

Hoe is de body positivity beweging ontstaan?

Next article

You may also like

More in Tips