Vrouwen & Lifestyle

Kindje geboren? Dit moet of wil je allemaal regelen

0

Je zit natuurlijk op een roze wolk als je kindje net is geboren. Blijf daar lekker op zitten, maar realiseer je ook dat je bepaalde belangrijke zaken moet (en wil!) regelen na de geboorte van je kindje. Waar het om draait? Je leest het in dit artikel.

 

Kindje aangeven bij de gemeente

De belangrijke eerste stap: geef de geboorte van je kindje binnen drie dagen aan bij de gemeente. Op dat moment krijgt je kind een burgerservicenummer en is je kind officieel inwoner van het land. Je kunt je kind zelf aangeven. Je partner kan dit ook doen – wat vaak handig is, zeker omdat dit zo snel moet gebeuren. Deze stap is als eerst nodig voordat je met de verdere stappen van start gaat, zoals het regelen van de ziektekostenverzekering. Denk hier dus zeker aan.

 

Verzekeringen regelen

Over verzekeringen gesproken! Het is uiteraard belangrijk dat je je kindje goed verzekert. Met name de zorgverzekering is belangrijk en zelfs verplicht: vanaf vier maanden na de geboorte moet je kind een basisverzekering hebben. Het is gebruikelijk om je kindje via jouw verzekering te verzekeren. Ga wel even na of je nog tevreden bent met de zorgverzekering die je hebt. Je kunt naar wens overstappen: kies hierbij de beste zorgverzekering voor jouw situatie. Van basisverzekering tot aanvullende verzekeringen, neem het allemaal mee. Doorgaans is een kind tot het 18e levensjaar vergoed via de zorgverzekering van de ouder(s). Meer (optionele) verzekeringen om direct of zo snel mogelijk af te sluiten, naast de zorgverzekering? Dit zijn onder andere een aansprakelijkheidsverzekering, reisverzekering en uitvaartverzekering – voor jezelf en je kindje.

 

Gezamenlijk ouderlijk gezag aanvragen

Ben je niet getrouwd met je partner, maar gaan jullie wel samen het kind opvoeden? Dit komt steeds vaker voor en is natuurlijk gewoon mogelijk. Maar wees je er wel van bewust dat de biologische moeder van het kind automatisch de enige met ouderlijk gezag is, als jullie geen vorm van samenlevingscontract hebben. De partner moet het kind erkennen bij de gemeente, wat ook al voor de geboorte kan. Vraag gezamenlijk ouderlijk gezag aan, om juridisch vast te stellen dat jij en je partner gezag hebben over het kind. Nu is je partner ook bevoegd om dingen te regelen voor je kind, zoals administratieve zaken. Denk verder meteen na over de voogdij voor je kindje: wie gaat er voor je kind zorgen als jou en/of je partner iets overkomt? Het is natuurlijk niet leuk om je hiermee bezig te houden, maar het is absoluut belangrijk. Steek daarom niet de kop in het zand, maar regel dergelijke zaken zo snel mogelijk. Dan is het ook maar gewoon gedaan.

 

Kinderopvang en kinderopvangtoeslag aanvragen

Ga zo snel mogelijk op zoek naar een plek in de kinderopvang voor jouw baby’tje, het liefst al voor de bevalling. Het kan namelijk best een tijdje duren totdat je aan de beurt bent. Ook als je je kind nog niet direct naar de kinderopvang wilt sturen, is het slim om dit alvast te regelen. Zo kan je kindje hier altijd terecht als je er eenmaal aan toe bent. Soms heb je recht op kinderopvangtoeslag: bekijk op de website van de Belastingdienst of dit het geval is. En vraag het natuurlijk aan als je er recht op hebt en gebruik van wilt maken.

 

Identiteitsbewijs laten maken

Je kunt al snel een identiteitsbewijs voor je kindje aanvragen, ook als het nog een baby is. Het is goed om te weten dat dit in eigen land niet verplicht is: kinderen tot 14 jaar hoeven zich niet te kunnen identificeren. Wel kan een identiteitsbewijs handig zijn, bijvoorbeeld als je op reis gaat met je kindje. Dan is het namelijk wel noodzakelijk om een identiteitsbewijs te kunnen laten zien, met name in het vliegtuig, maar ook als je met andere vervoersmiddelen reist. Dit kun je vooraf alvast aanvragen, zodat dit niet vlak voor de reis nog hoeft te gebeuren.

Welke administratie komt er bij samenwonen kijken?

Previous article

Mooie en verzorgde nagels. Hoe lang blijft gellak zitten?

Next article

You may also like