Tips

Zo kan een rechtsbijstandverzekering jou helpen bij een scheiding

0
green leaves on white wall

Wil je scheiden van je man? Dan is dit een ingrijpende beslissing, zeker als jullie jarenlang lief en leed met elkaar gedeeld hebben. Toch is het soms wel de beste keuze om ieder jullie eigen weg te volgen. Sommige stellen gaan in goed overleg uit elkaar, maar dit is helaas niet altijd het geval. Ben jij met je man verzeild geraakt in een zogeheten vechtscheiding en heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kun je hier tot op zekere hoogte gebruik van maken. In deze tekst lees je hoe deze verzekering je kan helpen bij een scheiding.

Dekking bij scheiding is beperkt

Voordat we kunnen vertellen hoe een rechtsbijstandverzekering je kan helpen bij een scheiding, is het eerst handig om antwoord te krijgen op de vraag ‘wat is een rechtsbijstandverzekering?’. In principe ben je met deze verzekering verzekerd voor rechtshulp bij conflicten. Als jij en je partner in een vechtscheiding beland zijn, is er sprake van een conflict. Daarom denk je mogelijk dat de kosten voor juridische hulp vergoed worden als je een rechtsbijstandverzekering hebt. Helaas is dit niet het geval, want je bent niet verzekerd voor conflicten die gaan over een echtscheiding of uit elkaar gaan.

Ben je verzekerd voor rechtsbijstand en moet er een advocaat aan te pas komen om de scheiding tot een goed einde te brengen? Dan heeft het geen zin om contact op te nemen met een verzekeraar. Zij keren namelijk geen geld uit als je juridische hulp nodig hebt voor een scheiding. Daarnaast heeft het geen zin om bij je verzekeraar aan te kloppen bij geschillen over een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract en alimentatie, ouderlijk gezag of omgangsregelingen. Rechtsbijstand biedt tot slot geen uitkomst als het een conflict betreft over de verdeling van vermogen, zoals spullen, geld of pensioen. 

Mediation wordt soms wel vergoed

Zoals je hierboven kon lezen, vergoedt een rechtsbijstand de kosten van juridische hulp bij een scheiding niet. Toch is het niet zo dat je bij een echtscheiding helemaal niets hebt aan deze verzekering. Sommige verzekeraars vergoeden namelijk de kosten voor mediation bij scheiding. Een mediator is een onafhankelijke partij die jou en je partner helpt bij het maken van afspraken. Om de juiste afspraken te maken, kijkt een mediator naar jullie persoonlijke situatie. Wanneer jullie kinderen en een koophuis hebben, moet er bijvoorbeeld meer afgesproken worden dan wanneer jullie in een huurhuis wonen en geen kinderen hebben.

Ben je benieuwd of de kosten voor mediation vergoed worden door een rechtsbijstandverzekering bij scheiding? Werp dan een blik op de polisvoorwaarden. Hierin staat niet alleen of mediation binnen de dekking valt, maar ook tot welk bedrag dit verzekerd is. Als de kosten hoger uitvallen dan het bedrag dat vergoed wordt, is het verschil voor eigen rekening.

Wacht niet te lang met het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering

Als je een rechtsbijstandverzekering af wilt sluiten om je te verzekeren van juridische hulp bij conflicten, moet je hier niet te lang mee wachten. Je bent namelijk niet altijd direct verzekerd, want er geldt soms een wachttijd. In deze periode ben je niet verzekerd voor juridische hulp. Er zijn overigens situaties waarin er geen sprake is van wachttijd, zoals bij een geschil in het verkeer, een geschil over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is of letselschade.

Hybride auto versus Toyota Aygo occasion: welke is de beste keuze voor jou?

Previous article

Toegang tot informatie en hulpmiddelen verbetert veiligheid van seks

Next article

You may also like

More in Tips