Tech & Gadgets

Hoe zorg je ervoor dat het hout van je tuinmeubels goed blijft buiten?

0

De zomer staat weer voor de deur. Sterker nog, we hebben de eerste stralende, zonnige lentedagen al gehad en het lijkt erop dat die ook weer terug gaan komen. Dit is hét moment om je tuin op orde te maken zodat je er maandenlang van kunt genieten. Vandaag kijken we met je naar houten tuinmeubels, en vooral hoe je ervoor zorgt dat ze lang mooi en goed blijven buiten.

Binnenzetten

In een ideale situatie zet je je houten tuinmeubels gedurende de herfst en winter binnen. Vanaf dat het mooi weer wordt, kun je ze dan weer prima buitenzetten en laten staan. Houten tuinmeubels nemen vaak veel ruimte in beslag en lang niet iedereen zal de ruimte hebben om ze binnen te zetten. Heb je echter een afdak, dan kun je ze ook daaronder kwijt. Maar wat nu als je die ruimte ook niet hebt?

Meubelhoes

‘The next best thing’ is om je meubels dan te beschermen met een meubelhoes. Deze kun je in principe het hele jaar gebruiken, dus ook in de zomer als het regent. Hoezen heb je in veel vormen en maten, zo vind je gemakkelijk een hoes voor een loungestoel of loungeset, maar net zo gemakkelijk voor een eettafel. Check goed of een hoes waterdicht is maar ook ademend is, als er water onder komt kan dit alsnog de kwaliteit van het hout beïnvloeden en lelijke plekken geven. Zorg ook voor een goede maat hoes, te klein is niet goed maar te groot ook zeker niet. Hoe beter een hoes past, hoe beter hij beschermt.

Schoonmaken

Houten tuinmeubelen lijken misschien minder snel vies te worden dan bijvoorbeeld kunststof, maar dat is schijn. Het is daarom ook voor houten meubelen van belang dat je deze regelmatig schoonmaakt. Doe dit met een mild sopje of eventueel speciale reiniger voor bijvoorbeeld groene aanslag. Het is verleidelijk om er een hogedrukspuit op te zetten, maar dat kan de (natuurlijke) beschermlaag van het hout aantasten en dat is niet handig. Reinig je houten meubels zeker twee keer per jaar grondig, en je hebt er veel langer plezier van!

Verschillende soorten hout, zoals teak en cederhout, hoeven niet behandeld te worden en worden op een natuurlijke manier mooi oud. Deze houtsoorten kun je in principe het hele jaar buiten laten staan zonder af te dekken.

Olie

Is het hout van bijvoorbeeld je tuinset droog geworden, of verkleurd? Ga dan niet zomaar met beits of andere chemische stoffen aan de slag. Vaak is hout al behandeld met olie of was, of is het van nature vet, en dat geeft geen mooi resultaat. Kies daarom voor een olie of was om je meubels een opfrisbeurt te geven. Maak daarvoor de meubels wel eerst goed schoon en laat ze minimaal een dag drogen, waarna je ze in kunt vetten. Laat de olie eerst een kwartiertje intrekken voordat je deze met een droge doek uitwrijft.

In de meeste gevallen is het trouwens niet nodig om je tuinmeubels te oliën, doe dit vooral omdat je het mooi vindt! Als je op deze manier voor je houten tuinmeubels zorgt, heb je er jarenlang plezier van. Laat die mooie zomer maar komen.

Kan een internet provider ook milieubewust zijn?

Previous article

Wat weet je eigenlijk over vitamines? 5 Weetjes

Next article

You may also like