Tech & GadgetsTips

IJzersmaak in mond: hoe komt het en wat doe je er tegen?

0
ijzersmaak in mond

Misschien ken je het en misschien ook niet: een ijzer- of metaalsmaak in je mond. Het kan zomaar ineens ontstaan zonder dat je op een stuk ijzer hebt zitten kauwen. Het kan zorgen voor een onprettig gevoel en smaak in de mond waardoor je niet meer prettig kunt genieten van eten. Wat moet je ermee en, vooral belangrijk, wat doe je ertegen?

Hoe komt die ijzersmaak in je mond?

Zonder dat je op een stuk metaal hebt zitten kauwen, heb je een metaalsmaak in je mond. De vraag is ook of je überhaupt op een stuk metaal zou willen kauwen, maar dat terzijde. Een ijzersmaak kan als eerste komen in je mond doordat je bloed hebt in je mond. Bloed heeft een ijzersmaak. Spuug even in een witte wasbak om te kijken of je inderdaad bloed in je mond hebt en eventueel ergens een wondje hebt.

Hevig sporten? Dan kun je ook een metaalsmaak krijgen

Doordat je bij extreme intensieve sporten een snelle ademhaling krijgt, kunnen de slijmvliezen uitdrogen en kunnen er microscheurtjes in de slijmvliezen van de neus en mond ontstaan. Dit kan hele kleine bloedingen in de longen en luchtwegen veroorzaken. Niks om je zorgen over te maken! Maar die metaalsmaak komt dus van die hele kleine hoeveelheid bloed.

Mondhygiëne moet on point zijn

Een slechte mondhygiëne kan ervoor zorgen dat je een metaalsmaak en zelfs een slechte adem krijgt. Poets en flos regelmatig je tanden zodat je niet snel gaatjes in de tanden of tandvleesontsteking kunt krijgen. Wanneer je tandvlees ontsteekt, kan dit ook gaan bloeden wat weer voor die nare smaak zorgt.

Verkoudheid, keelpijn en hoesten

Heb je last van verkoudheid, keelpijn, loopneus en hoesten? Dan kun je ook last krijgen van een metaalsmaak. Dit komt namelijk door infecties in de luchtwegen waardoor de smaak in je mond kan veranderen. Blijft de rare smaak terwijl je niet meer ziek bent? Dan moet je dit even in de gaten houden!

Bepaald voedsel en allergie

Een metaalsmaak kan ook ontstaan na het eten van bepaald voedsel. Probeer te letten op wat je hebt gegeten en bij welk voedsel een metaalsmaak optreedt. Het kan zijn dat je gewoon allergisch bent voor bepaald voedsel en dat dit voedsel je smaakpapillen kan verstoren waardoor je die vreemde smaak krijgt.

Metaalsmaak door hormonen

Je kunt de metaalsmaak ook krijgen door een traag werkende schildklier waardoor je hormonen verstoord worden. Een metaalsmaak kan ook komen door de zwangerschap bij vrouwen. Hierdoor veranderen de hormonen ook. Daarnaast kan de overgang bij vrouwen ook zorgen voor hormonale veranderingen en dus een verandering in smaak met als gevolg een metaalsmaak in de mond.

Dysgeusie – smaakstoornis

Er bestaat ook zoiets als een smaakstoornis. Dit noem je dysgeusie. Hierbij hebben mensen een verstoorde smaak en dingen die normaal lekker smaken, ervaar je als vies. Mensen kunnen een zure, zoute, bittere of metaalsmaak ervaren. Dit kan tijdelijk zijn, maar ook voorgoed zo blijven. Uiteraard heel onprettig wanneer je niet meer lekker kunt genieten van lekker eten en drinken.

Smaakstoornis na kanker

Kankerpatiënten kunnen een smaakstoornis krijgen wanneer ze in de palliatieve fase zitten. Dat is de fase waarin genezen niet meer mogelijk is. Uiteraard is dit heel onprettig voor mensen met kanker. Het bevordert het genot van hun laatste tijd op aarde niet helemaal.

Wat doe je er tegen?

Dit zijn oplossingen als je een metaalsmaak hebt gekregen door slechte verzorging of hormonale verandering. Als je echt ziek bent of er zit meer achter dan raden we je aan om de arts te raadplegen!

Verzorg je mond goed

Poets minstens twee keer per dag je tanden heel goed. Poets met een elektrische tandenborstel voor een effectief resultaat. Wanneer je ontstoken tandvlees hebt, kun je ook je tanden poetsen met parodontax. Deze tandpasta smaakt misschien helemaal niet lekker, maar is wel goed voor je tandvlees. Gebruik eventueel na het poetsen van je tanden een mondspoeling. Zo haal je die vieze smaak weg. Gebruik ook flosdraad en eventueel een tongschraper. Een tongschraper haalt witte aanslag van je tong weg.

Drink voldoende water

Drink genoeg water zodat je geen droge mond krijgt. Daarnaast is water drinken ook gezond en zou je elke dag genoeg water moeten drinken!

Speeksel opwekkende middelen

Wat? Speeksel opwekkende middelen? Ja dit kan met kauwgom bijvoorbeeld. In deze kauwgom moet dan wel xylitol zitten. Deze werkzame stof remt de groei van zuur producerende bacteriën. Ingrediënten als carbamide (ureum) en bicarbonaat hebben een neutraliserende werking. 

Stop met roken

Rook je? Stop ermee! Stoppen met roken is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor je smaak. Tabak kan namelijk je smaakpapillen aantasten waardoor ze niet meer goed hun werk kunnen doen.

Variatie in eten

Je kunt er ook voor kiezen om keukengerei zonder metaal te gebruiken. Dit begint al bij de kommen, pannen en spatels. Wanneer je de maaltijd op eet, kun je er voor kiezen om geen bestek van metaal te gebruiken.  Het is niet ideaal, maar misschien kun je tijdelijk mes en vork van plastic gebruiken. Mes en vork van hout is een duurzamere oplossing. Daarnaast kun je ook werken met verschillende soorten kruiden en marinades bij het eten maken. Misschien kunnen deze aanwezige smaken de smaak van ijzer overheersen. Het is misschien geen oplossing om de ijzersmaak helemaal weg te halen, maar wel om te genieten van eten. En dat is meer dan belangrijk, toch?

Tips om rendement te verdienen op aandelen

Previous article

3 Redenen om een professionele drone te kopen

Next article

You may also like