Tips

Hoe je omgeving effect op je heeft

0
four women chatting while sitting on bench

Welke invloed heeft je omgeving op je? We kennen allemaal de bekende uitspraken zoals: Kijk naar je 5 beste vrienden en je weet wie je zelf bent. We denken doorgaans dat we zelf beschikking hebben over ons eigen gedrag, maar is dat eigenlijk wel zo? Veel gedrag dat we vertonen gebeurd namelijk onbewust! Onze omgeving speelt daarbij een hele grote rol. Als we het hebben over onze omgeving, dan hebben we het niet alleen over de plek waar we wonen. We hebben het over alles wat een externe invloed op je heeft. Denk aan familie, vrienden, je vriendje of vriendinnetje, man of vrouw. Zelfs je huisdieren kunnen invloed op je hebben! Daarnaast speelt cultuur en religie mee.

Kies je vrienden verstandig, je wordt waar je mee omgaat

Het effect dat de mensen die dicht bij je staan op je hebben is niet te onderschatten. We nemen het gedrag van mensen om ons heen steevast over. Dit gebeurd veelal onbewust. Dit noemen het mirroring effect. (Spiegelen) We Spiegelen ons gedrag dus aan de hand van de mensen om ons heen. Het lijkt wel magisch hoe we onze energie vermenigvuldigen totdat het een groepsdynamiek vormt.

Kies je vrienden dus heel bewust uit! Als je hier bewust van bent kun je goed nadenken over wie je zou willen zijn en wat voor normen en waarden je zelf hebt. Als je vrienden hebt die giftig gedrag vertonen, kun je overwegen meer afstand te nemen van deze persoon. Je hoeft geen afstand te nemen van vrienden waar het even slecht mee gaat. Je kunt wel hun normen en waarden set beoordelen en voor jezelf bepalen of die aansluiten op wie jij zelf wil zijn in het leven.

Het effect van cultuur op jouw leven

Cultuur is een ingewikkelder fenomeen dat je niet heel snel zult aanpassen. Je komt immers ergens vandaan en je bent nou eenmaal opgevoed met een normen en waarden set die bij die cultuur past. Je bent onderdeel van de tradities en gebruiken van die cultuur. Je voelt je ermee verbonden. Je kunt cultuur ook niet zomaar uit jezelf halen omdat het voor een groot deel bepalend is voor wie jij zelf bent.

Als je jezelf wil ontwikkelen en je je daarbij druk maakt dat je culturele gebruiken je daarbij in de weg staan, zorg er dan voor dat je je focust op de positieve elementen van die cultuur. Focus je op de mooie dingen ervan. Je kunt je afkomst zelf presenteren hoe jij dat zelf wil.

Familie

In sommige gevallen kan cultuur betekenen dat je niet kunt zijn wie je bent. Neem bijvoorbeeld homo rechten in veel Arabische landen of vrouwen die wordt opgedragen om een hoofddoek te dragen of juist niet terwijl ze dat zelf niet echt/ juist wel willen. Het zou ook kunnen dat je uit een streng gereformeerde christelijke cultuur komt en je het niet eens bent met de leefregels die je worden opgedragen. Dit kan een zware uitdaging zijn omdat het in sommige gevallen kan betekenen dat je familie of naasten jou de rug toekeren als je tóch besluit om voor jezelf te kiezen.

Het is een dilemma die veel voorkomt. Soms is dat heel zichtbaar, maar lang niet altijd. Het is echter belangrijk om te weten dat jij je eigen persoon bent en uiteindelijk behoud je altijd het recht op zelfbeschikking. Het is belangrijk dat jij je ervan bewust van hoe je omgeving effect op je heeft.

Je leefomgeving

Niet alleen mensen en cultuur hebben invloed op wie jij uiteindelijk bent. Ook je leefomgeving is hiervoor enorm bepalend. Een goed voorbeeld hiervan in Moldavië. Dat land staat bekend om het meest deprimerende land ter wereld. Hoewel Moldavië een oude cultuur heeft en mooie historische gebouwen, zijn de gebouwen van tegenwoordig lelijk en deprimerend.


In Moldavië zijn de inkomsten per inwoner het laagst van heel Europa, maar nergens op de wereld wordt er meer alcohol genuttigd dan in dit land. Per inwoner (kinderen meegerekend) drinken ze omgerekend 178 flessen wijn per jaar!

Vergelijk dit met Monaco, het kleinste, maar rijkste land ter wereld. Monaco is gemaakt om rijke mensen aan te trekken. Als je naar Monaco wil verhuizen moet je een bankrekening openen met een minimum van €500.000 erop. Daarnaast zijn de huizenprijzen nergens op de wereld zo hoog als in Monaco. Als je rijk genoeg bent, weegt dat echter niet op tegen de 0% inkomstenbelasting!
Als je in Monaco leeft wordt je omringt met rijkdom en luxe.

Leg deze twee extremen naast elkaar en beeld je één voor één in dat je zelf thuis hoort op deze plek. Je bent er geboren en opgegroeid. Je hebt alle fasen van het leven tot nu toe doorlopen in dit land of dit gebied. Dan is de conclusie heel snel duidelijk. Je hebt een ander leven geleefd. Je hebt andere normen en waarden en je bent een totaal ander mens. Dat is het effect dat jou omgeving op jou heeft.

Denk dus na over het leven dat wil hebben. Je doelen, je visie en wat voor jou belangrijk is. Je omgeving maakt je, je kan hem in zekere mate zelf beïnvloeden. Maak hier gebruik van!

Besparen op een private leaseauto? Zo doe je dat

Previous article

Geef jouw praktijk een boost met krachtige huidanalyses

Next article

You may also like

More in Tips